En underleverantör till Tele2 har drabbats av störningar, vilket påverkar bland annat myndigheter och företag. Arkivbild.
En underleverantör till Tele2 har drabbats av störningar, vilket påverkar bland annat myndigheter och företag. Arkivbild.

Myndigheter drabbade av Tele2-problem

Åklagarmyndigheten, Swedavia och flera kommuner och landsting drabbas av de telefoniproblem som uppstått hos teleoperatören Tele2. Några kommuner och landsting har gått upp i stabsläge.

ANNONS
|

Orsaken är ett fel som uppstått hos en av Tele2:s underleverantörer.

- Vi har en väldigt god och nära dialog med underleverantören och har nu identifierat en alternativ lösning som vi ser kan ge oss en fungerande väg framåt, säger Louise Ekman, press- och pr-ansvarig hos Tele2.

Men hon kan inte ge någon prognos för när felen ska kunna vara åtgärdade.

ANNONS

Företagskunder

Hon kan inte gå in i detalj på vilka myndigheter och organisationer som drabbats.

- Det här ett fel som har drabbat vissa av våra företagskunder över hela landet, bland annat några kommuner och vissa landsting, säger Louise Ekman.

Problemen är av varierande karaktär hos olika Tele2-kunder.

Hos Swedavia slutade in- och utgående telefoni att fungera på morgonen, berättar presschef Hans Uhrus. De som vill komma i kontakt med Swedavia uppmanas att mejla. Swedavias mobiltelefoner fungerar också.

- Vår flygverksamhet fungerar helt och hållet som vanligt, säger Hans Uhrus.

Åklagarmyndigheten hör också till de drabbade, men där fungerar direkt- och gruppnummer, däremot går det inte att ringa till växeln.

- Det är inte något jättestort problem. Vi kan ringa ut och det fungerar också att ringa internt, säger kommunikationsdirektör Karin Rosander.

ANNONS

I stabsläge

Många landsting, regioner och kommuner har också drabbats.

Ett av de drabbade landstingen är Region Kronoberg, som gått upp i stabsläge, rapporterar P4 Kronoberg. Stabsläge innebär att ledning eller nyckelfunktioner samlas och utvärderar läget.

- Vi har reservrutiner och kan använda mobiltelefoni och vårt radiosystem Rakel. För patienter och kronobergare så finns fortfarande rådgivningen på 1177 i gång och handlar det om akuta livshotande tillstånd så är det 112 som gäller, säger pressekreterare Stefan Silvander Ahlrik till Smålandsposten.

Även Västerås stad har gått upp i stabsläge på grund av telefoniproblem, liksom Landstinget Dalarna, rapporterar SVT.

Andra drabbade kommuner är till exempel Sotenäs, Munkedal, Tanum, Lysekil, Sala, Laxå, Örebro, Askersund och Södertälje. Också Region Östergötland och Landstinget Sörmland har problem, enligt lokala medier.

TT

ANNONS