Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Delar av den dvärgmungofamilj som numera bor på Skansen i Stockholm.

Mungor flyttade till Skansen – tycke direkt

En familj av Afrikas minsta rovdjur dvärgmungon har flyttat in på Skansen. Det är första gången djuret går att se i Skandinavien.

"Tycket" lovar nya små mungos inom kort.

- Jag är övertygad om att vi får nya små mungobarn inom tre månader. Redan i går så parade sig två stycken, säger föreståndaren Jonas Wahlström.

De små däggdjuren flyttade in på Skansens ökenanläggning i förra veckan och består av fem stycken bröder från franska Beauval och två systrar från Hagenbecks djurpark i Tyskland.

- Vi har skrapat ihop en liten familj där vissa kände varandra från början. Hade vid börjat med en helt ny grupp som var obesläktade kors och tvärs hade det blivit bråk, säger Jonas Wahlström, som påpekar att det är första gången som Afrikas minsta rovdjur kan ses i Skandinavien.

- Jag såg dem för några år sedan på en djurpark i Frankfurt och tänkte direkt att det var något för Skansen. Det är det absolut sötaste djuret jag någonsin sett.

Dvärgmungon lever i ökenmiljö och äter insekter, fågelägg och små gnagare (som på akvariet ersätts med hundmat). Djuret är i storlek med en råtta och har ett beteende som är snarlikt vesslors – ständigt aktiva.

- De är överallt och tar endast små korta raster där hela familjen vilar sig i en hög, säger Jonas Wahlström.