Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Morgontrött tonåring fick polisen att rycka ut

Under onsdagsmorgonen larmades polisen om ett misstänkt lägenhetsbråk i Norrköping. Bakgrunden till bråket visade sig vara en hätsk diskussion mellan en morgontrött tonåring och en förälder som försökte få barnet att gå till skolan. – Det här är en stor fråga som inte har några enkla svar, säger barnpsykologen Karl Eder.

Vid 7-tiden på onsdagsmorgonen kom larmet om det misstänkta lägenhetsbråket i Norrköping. 

När polisen kom till platsen kunde man konstatera att det inte handlade om något brott. 

– Det visade sig vara ett bråk mellan en förälder och en tonåring. En av parterna kontaktade polisen då personen upplevde situationen som obehaglig, men ingen person har kommit till skada, säger Fredrik Kliman, presstalesman vid polisen i region Ost. 

Inget brott

Bråket ska enligt polisen ha berott på att föräldern ville få upp tonåringen ur sängen för att denne skulle gå till skolan. Något som tonåringen inte ville. 

– Efter medling på platsen kunde vi konstatera att något brott inte hade begåtts. Vi har pratat med både tonåringen och föräldern och vi får hoppas att de kommer bättre överens i framtiden, säger Fredrik Kliman. 

"Riskerar att bli förhandling" 

Karl Eder, är legitimerad psykolog och författare och har bland annat varit med i TV4:s program "Barnpsykologerna". Han menar att det inte finns något enkelt svar på hur man som förälder kan lösa situationen som de flesta tonåringar och föräldrar säkert kan känna igen sig i.

 – Det här är en stor fråga, men man kan väl säga att grunden för att det här bråket inte ska uppstå är att det finns fasta rutiner. Alltså att man alltid går upp på samma tid varje morgon så att alla är så vana vid det att tiden inte ifrågasätts, säger Karl Eder.

Annars riskerar varje morgonen enligt psykologen att bli en förhandling. 

– Ofta uppstår bråken av en förhandlingssituation som spinner iväg. Barnet säger att hon eller han kan gå upp om en kvart och får då svaret, ”nej du måste gå upp nu”. Då kommer kanske barnet med ett motbud om att hon eller han går upp om fem minuter. Går man som förälder med på det då börjar man att förhandla om gränssättningar. En del av det här beror ofta på att man inte har tillräckligt starka rutiner i vardagen - vilket leder till att barnet börjar ifrågasätta saker. Det här gäller även bråk om till exempel läxor. 

Viktigt att inte låta känslorna ta över

Skulle bråket redan vara igång gäller det enligt Karl Eder att man som förälder inte bidrar till att det ska eskalera. 

– Är man redan i ett högljutt bråk och om det är såpass högljutt att polisen behöver kopplas in är det bästa att ta ett steg tillbaka och låta båda parter lugna ner sig i fem minuter. Det som kan hända annars är att både barnet och föräldern är så pass uppe i affekter att ingen har tillgång till tankeförmågan riktigt. När man är i det känsloläget är det ofta svårt att lösa något. 

Hur hårt kan man som förälder pressa sitt barn om det vägrar att gå upp ur sängen för att gå till skolan?  

– Det beror lite på. Är det ofta förekommande att barnet inte vill gå till skolan får man börja fundera på om det finns någon bakomliggande orsak i skolan till det. Då tänker jag till exempel på om barnet kan ha koncentrationssvårigheter som gör att det är så pass påfrestande att gå dit som ungdomen uttrycker. Det kan också handla om frågor som till exempel mobbning som gör att barnet inte vill gå till skolan. Det är viktigt att först försöka checka av sådana här frågor om det här är en situation som är återkommande, säger Karl Eder. 

Viktigt att sätta ner foten 

Finns det inga direkta skäl till varför barnet inte vill gå upp ur sängen är det enligt Karl Eder viktigt att som förälder stå på sig och ställa krav. 

– Man får försöka lugn och ihärdig, utan att var ilsken i den mån det går. Vet man att det brukar var problematiskt på mornarna kan det vara bra att gå upp en halvtimme tidigare för att bygga upp en liten buffert så att schemat inte spricker på minuten om allt inte går som planerat. Är det så är det lätt att stressen tar över. Utan stress är det lättare att sätta ner foten och säga till barnet att skolan inte är något som man skippar bara för att man är trött, säger Karl Eder.