Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Arkivbild.

Moderaterna vill begränsa rätten till tolk

Moderaterna vill avskaffa rätten till betald tolk för personer med permanent uppehållstillstånd. Förslaget som presenteras i en debattartikel i Svenska Dagbladet ska spara pengar åt staten och signalera svenska språkets värde.

Moderaterna vill sedan tidigare att det ska införas krav på godkända kunskaper i svenska för att få permanent uppehållstillstånd och medborgarskap. Nu presenterar M ett förslag inför partiets dag i Almedalen på måndagen, som går ut på att den som har fått sitt permanenta uppehållstillstånd inte längre ska ha rätt till betald tolk vid myndighetskontakter.

Förslaget liknar det som Moderata ungdomsförbundet lade fram i samband med Järvaveckan i mitten av juni, om att avskaffa rätten till betald tolk för den som bott två år i Sverige.

Moderaterna vill dock behålla rätten till tolk i brottmål eller utlänningsmål.

Partiet vill dessutom avskaffa elevens val i grundskolan och i stället använda timmarna som blir över till de ämnen som eleven har störst behov av, samt införa sommarskola och läxhjälp för elever i lågstadiet som inte behärskar svenska språket.

Moderaterna upprepar ett tidigare förslag om att dra in eller skära ned de ekonomiska ersättningarna till nyanlända som avbryter eller inte fullföljer sina svenskstudier med godkända resultat, samt ett förslag om obligatorisk språkförskola för barn till nyanlända föräldrar.