Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bostaden där två personer greps misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet och medhjälp till samma brott.
Bostaden där två personer greps misstänkta för grov olovlig underrättelseverksamhet och medhjälp till samma brott. Bild: Jessica Gow/TT

Misstänkt för brott mot Sveriges säkerhet släppt

Den kvinna som greps tidigare i veckan misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet har släppts på fri fot. En annan person sitter fortfarande anhållen.
– Hon har konsekvent förnekat brott, säger kvinnans försvarare Max Ahlgren till TT.

Kvinnan är fortfarande misstänkt för medhjälp till grov underrättelseverksamhet, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Gripandet skedde vid sextiden i tisdags morse, då flera poliser samtidigt tog sig in i den bostad i ett välbärgat villaområde i Stockholmstrakten där paret bor. Även två helikoptrar från Försvarsmakten användes vid insatsen.

Belagd med yppandeförbud

Den ena av personerna anhölls för grov olovlig underrättelseverksamhet mot Sverige och mot främmande makt. Den andra, den nu släppta kvinnan, anhölls för medhjälp till samma brott. Båda nekar till brott.

Max Ahlgren vill inte ge några närmare kommentarer om vad som framkommit i förhören eftersom han belagts med yppandeförbud.

– Men rent generellt kan jag konstatera att åklagaren har hävt anhållandebeslutet. Typiskt sett indikerar ju det, vad gäller den här typen av brottslighet, att brottsmisstankarna inte är särskilt starka, säger han kort efter det att kvinnan släppts.

Ryskt par

Enligt uppgifter till flera medier handlar om ett par som flyttade till Sverige från hemlandet Ryssland i slutet av 1990-talet.

Enligt handlingar som lämnats in till tingsrätten har brottsligheten som riktas mot Sverige pågått sedan 2014 fram till gripandet. Brottet som riktar sig mot främmande makt ska ha pågått från januari 2013 fram till gripandet.

Senast på fredagen måste åklagaren besluta huruvida den person som fortfarande sitter anhållen ska begäras häktad eller försättas på fri fot.