Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rikspolischefen Anders Thornberg verkar inte helt nöjd med att regeringen föreslår att 232 miljoner av polisens pengar i år ska föras över till Kriminalvården. Arkivbild.

Minskat budgetanslag sur nyhet för polisen

Regeringens förslag att flytta 232 miljoner från Polismyndigheten till Kriminalvården i år gör att polisen måste tänka om. Pengarna var redan intecknade, enligt rikspolischefen.

I ett meddelande på polisens intranät skriver rikspolischefen Anders Thornberg att beslutet, som har kritiserats av oppositionen, kommer att få konsekvenser för polisens verksamhet.

"Detta är pengar som redan är intecknade i årets budget och som var tänkta att användas till att fortsätta utveckla polisens verksamhet" skriver Thornberg i meddelandet på myndighetens interna nät som har vidarebefordrats, bland annat, av flera M-konton på Twitter.

Polisens presstjänst bekräftar att meddelandet lagts ut på intranätet men vill bara ge en kortare, skriftlig och offentlig kommentar om myndighetens uppfattning om regeringens drag.

”Förslagen i vårändringsbudgeten kommer att få konsekvenser för polisens verksamhet, men vilka effekter det kan ge är för tidigt att svara på i dagsläget. Vi kommer nu att analysera hur vi ska hantera de nya ekonomiska förutsättningarna.”

Regeringens förslag innebär att 232 miljoner i år och 115 miljoner nästa år ska flyttas från Polismyndigheten till Kriminalvården, med motiveringen att Kriminalvården har tagit över ansvaret för vissa transporter av häktade och fängslade personer från polisen.