Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia, kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid invigning av minnesvården "Gravitational ripples" på Djurgården.

Minnesmoment till tsunamins offer invigt

Hundratusentals människor miste livet på annandagen 2004 när en massiv flodvåg slog till mot stränder i den Indiska oceanen. Bland offren fanns 543 svenskar som nu tillägnas ett minnesmonument på Djurgården i Stockholm.

På tisdagen invigdes den danska konstnären Lea Porsager minnesmonumentet "Gravitational rippels" som hittills pryds med 323 av de avlidnas namn.

Vid invigningsceremonin medverkade bland andra kung Carl Gustaf, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel och statsminister Stefan Löfven (S) – som höll tal.

"Anhöriga, överlevande, jag hoppas att denna minnesvård, kan bli en plats för sorg, för stöd, och för hågkomst av era älskade och saknade. Ett permanent minne i det svenska samhället, som aldrig kommer kunna beskriva er smärta, men som visar att Sverige inte kommer att glömma den", sade statsministern och citerade Bodil Malmstens dikt "Sorg":

”Jag kan inte dela din sorg; den är odelbar, hel. Jag är den skonade delen av dig. Jag vill bara säga att vi är här. Vi omger dig".