Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild.
Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M). Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Ministern om barn utan vård: Arg och ledsen

Många barn och unga som placerats i exempelvis familjehem blir utan vårdbesök och tandvård, visar en ny kartläggning. Nu lovar socialtjänstministern "ett helhetsgrepp" för att förbättra situationen.

ANNONS

Bara en tredjedel av barn och unga på familjehem och HVB får sin fysiska och psykiska hälsa undersökt, enligt undersökningen som gjorts av Socialstyrelsen. När det gäller tandhälsa är det ännu värre – endast 15 procent får tänderna kontrollerade.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) säger att kartläggningen bekräftar ett dyster situation som man redan kände till.

– Den här gör mig arg, ledsen och bekymrad över att de barn och unga som befinner sig i samhällets vård inte får den hälso- och sjukvård som de har rätt till och som samhället har ett ansvar för att säkerställa, säger hon.

Som åtgärd ska regeringen lansera det Camilla Waltersson Grönvall kallar ett helhetsgrepp om arbetet med placerade barns och ungas hälsa.

ANNONS

– Vi ser över hela vårdkedjan, från litet barn till att omfatta HVB, familjehem, Sis-hem och skyddade boenden där vi särskilt fokuserar särskilt på bland annat tandhälsa, säger hon.

Förra veckan meddelade regeringen att man vill ersätta Sis-hemmen med ett helt nytt system och att man vill utreda hårdare tag på HVB-hem, med förlag på åtgärder som urinprov, visitationer och begränsad kommunikation. Med detta kommer också hälsosatsningen, förklarar Camilla Waltersson Grönvall. Hon nämner särskilt arbetet för att stärka den psykiska hälsan.

– Vi lägger 1,6 miljarder på arbetet mot psykisk ohälsa. Det handlar både om att korta köerna till bup och att kunna säkerställa att första linjens psykiatri inom primärvården möter barn och unga mycket tidigare, säger hon.

ANNONS