Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Infrastrukturminister Anna Johansson. Arkivbild.

Ministern KU-anmäls efter IT-upphandling

Infrastrukturminister Anna Johansson (S) anmäls till konstitutionsutskottet. Oppositionen vill veta hur hon agerade efter Transportstyrelsens IT-upphandling av sekretessbelagda uppgifter.

- Jag vill att man tittar på om hon underlåtit sig att agera i den här frågan. Visste hon redan då om att det här försiggått i två år? säger Mikael Oscarsson, KD:s försvarspolitiske talesperson, till TT.

Transportstyrelsens styrelseordförande Rolf Annerberg informerades 2015 om att IT-driften kunde komma att hanteras av utländsk personal i Östeuropa som inte var säkerhetskontrollerad, enligt SVT Nyheter.

Mikael Oscarsson vill också att infrastrukturministern ska komma till försvarsutskottet och informera om agerandet skadat rikets säkerhet, något som sekretessbelagts i förundersökningen.

- Det här kan ha hamnat i Rysslands eller i terroristers händer, säger Mikael Oscarsson.

Han föreslår också att en särskild åklagare tittar på ärendet, men vill först se vad som kommer ut av ett KU-förhör med infrastrukturministern.

Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren sparkades efter att hon lagt ut IT-driften med myndighetens hemliga register på länder som Rumänien och Tjeckien – något som skulle kunna skada rikets säkerhet.

De som hanterade uppgifterna fick vetskap om efterlysta fordon, bepansrade fordon, personer med skyddad identitet och när och var värdetransportbilar kör.

Maria Ågren fick den 6 juli i år ett strafföreläggande på 70 000 kronor i dagsböter.