Sista striden det var, i alla fall före valet, när Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson möttes i TV 4:s statsministerduell på Linköping Konsert & Kongress.
Sista striden det var, i alla fall före valet, när Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson möttes i TV 4:s statsministerduell på Linköping Konsert & Kongress.

Mindre hett när Löfven och Kristersson möttes

Den ene vill se mer samarbete över blockgränserna, men inte över "anständighetsgränsen". Den andre vill "ta tag i Sverige" med en ny regering som förmår se problemen. Den avslutande valduellen mellan statsminister Stefan Löfven och Moderatledaren Ulf Kristersson blev inte så konfliktinriktad.

ANNONS
|

Kanske berodde den relativt sansade duellen på att många av de frågor som kom från publiken i Linköpings konsert&kongress handlade om områden där Socialdemokraterna och Moderaterna i grova drag är överens: att öka resurserna till försvaret på det var, höja pensionsåldern och att satsa på polisen.

Statsministern tyckte efter debatten att det var bra att duellen mer handlade om sakfrågor än ordtvister och oneliners. På frågan om vad som är viktigt att tänka på för väljarna vid valurnan sade han:

- Att vi står upp för medmänsklighet och demokrati och då måste vi tydligt säga nej till inflytande för Sverigedemokraterna.

ANNONS

- Det gör man inte från den borgerliga sidan, vi kan mycket väl i nästa vecka se det totala borgerliga moraset, om de tänker göra sig beroende av SD, sade Löfven.

Viktigaste frågan

Ulf Kristersson anser att den viktigaste frågan att ställa är: Har det blivit bättre i Sverige de senaste fyra åren? Den som inte tycker det har bara ett val, enligt Kristersson:

Välj då Alliansen och en ny regering.

På frågan hur han ska hantera SD:s många väljare om han blir statsminister säger han:

- Man ska ha respekt för väljarna. Jag är rädd för den polarisering som pågår i Sverige. Jag vill ha ett sansat politiskt samtal. Jag vet vilka mina politiska vänner är, vilka jag vill regeringsförhandla med och det tummar jag aldrig på, men jag har respekt för den oro som finns i vårt land, säger Kristersson och fortsätter:

ANNONS

- Jag tror på ett vuxet samtal i svensk politik. Jag kommer alltid att stå för mina värderingar fullt ut, men kommer också att lyssna på människor som inte tycker precis som jag.

Båda tappar

Det var två statsministerkandidater som borde vara lite stukade som stod på scenen, deras båda partier ser ju ut att tappa rejält i valresultat jämfört med 2014.

De kommer också båda att få problem i försöken att få ihop en regering som kan få igenom budgetar och politik i riksdagen, eftersom Sverigedemokraterna behåller rollen som vågmästare. Den hårda tonen i valrörelsen mellan statsministern och Allianspartierna måste snabbt läggas åt sidan om de har tänkt sig att få ihop något som kan beröva SD deras möjlighet att spela ut S och de borgerliga mot varandra.

TT

ANNONS