Två män i Malmö döms för vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Arkivbild.
Två män i Malmö döms för vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Mina på vinden – två döms till fängelse

ANNONS

I september hittade polisen två vapen, en truppmina och 3 753 skarpa kulpatroner på en vind i Malmö. Nu döms två män, varav en medlem i ett kriminellt mc-gäng, till fängelse i 2,5 respektive 3,5 år.

Den äldre av männen, 38 år gammal, drog till sig polisens intresse då han fastnade i en narkotikakontroll. Vid en husrannsakan i hans vindsförråd gjordes fyndet av vapen och explosiva varor. Enligt domstolen förvarade han dem där åt den andre mannen, en 35-åring, vars dna hittats på föremålen.

De två vapnen var visserligen obrukbara, men möjliga att reparera. Truppminan och minförsåten var gamla, men innehöll sammanlagt 1,3 kilo trotyl. Enligt bombteknikern som medverkade i rättegången skulle sprängmedlet ha kunnat räcka till fyra bomber, som var och en skulle kunna totalförstöra ett fordon eller en lägenhet. Båda männen döms för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt för vapenbrott.

ANNONS
ANNONS