Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Landstingen skulle kunna spara mångmiljonbelopp på att välja ett billigare läkemedel för behandling av en vanlig ögonsjukdom. Arkivbild.

Miljoner att spara på billigare medicin

Nästan hälften av landstingen använder ett billigare läkemedel för behandling av en vanlig ögonsjukdom, trots att det inte är godkänt för ändamålet. En svensk studie visar att det billigare medlet är lika effektivt som de dyrare alternativen.

Åldersförändring i gula fläcken, är den vanligaste orsaken till försämrad syn hos äldre i Sverige. När cancerläkemedlet Avastin visade sig ha god effekt tog läkemedelbolaget Genentech fram ett snarlikt läkemedel, Lucentis som registrerades hos Läkemedelverket.

Prisskillnaden mellan de två medicinerna är stor. Avastin kostar ett par hundralappar per dos medan Lucentis kostar 9 000 kronor, skriver Dagens Nyheter.

HTA-centrum vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har undersökt effekten och biverkningarna i de två medlen och kom fram till att det inte finns några mätbara skillnader.

- Det finns inget stöd för att rutinmässigt använda det dyrare Lucentis i stället för Avastin, säger professor Henrik Sjövall, en av rapportförfattarna, till DN.

Enligt HTA-centrums beräkningar skulle Västra Götalandsregionen spara mellan 46 och 85 miljoner kronor årligen på att välja Avastin.

Att Avastin inte godkänts för behandling av ögonsjukdomen beror på att det är tillverkaren som måste ansöka om detta. Eftersom Genentech tillverkar båda medlen saknar företaget incitament att ansöka om godkännande, konstaterar Kerstin Wickström på Läkemedelsverket.