Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild från en vallokal i Baleni, Rumänien, i söndags.

Miljön inte viktigast i EU-valet

Väljarnas viktigaste frågor i EU-valet var fred och demokrati. Först på tredje plats kommer en sakfråga – brottsbekämpning.

Det visar SVT:s vallokalundersökning Valu.

Av de röstande som deltog i Valu ansåg 58 procent att "Freden i Europa" var av mycket stor betydelse för dem, följt av "Demokratin" med 54 procent. De tillfrågade kan alltså kryssa i flera ämnen som mycket viktiga.

År 2014 var siffrorna liknande, 59 respektive 51 procent.

Ett värderingsval?

Flera partier hade inför detta EU-val uttryckligen gjort klart att de ville göra EU-valet till ett val om värderingar. Socialdemokraterna hade som främsta fråga att stoppa "högerextremisterna". Även Centern, Liberalerna och Miljöpartiet hade liknande profiler. Det var dock bara C av de fyra partierna som ökade jämfört med 2014.

Först på tredje plats bland de viktigaste frågorna kommer en sakfråga – brottsbekämpning. Den har klättrat från nionde plats 2014.

Det var en fråga som Moderaterna fokuserade hårt på. M ökade sitt väljarstöd jämfört med 2014.

Miljön på fjärde plats

Miljön hamnar knappt efter brottsbekämpning på en delad fjärdeplats tillsammans med jämställdhet.

Flera partier profilerade sig på miljöfrågan och klimatet, i synnerhet Miljöpartiet, Centern och Vänsterpartiet.

Enligt Valu ansåg 49 procent att miljön var bland de viktigaste frågorna, jämfört med 51 procent 2014. Det innebar en tredjeplats för ämnet 2014.

Jämställdhet hamnade först på sjunde plats 2014.

Trots att jämställdhet klättrat bland väljarnas viktigaste frågor så hjälpe det inte Feministiskt initiativ kvar i EU-parlamentet.

"Blåser EU-kritiska vindar"

Frågan hur mycket makt EU ska ha på olika områden är en konfliktlinje mellan de svenska partierna. Liberalerna är det mest EU-positiva partiet, medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet är de mest EU-negativa.

Kristdemokraterna kampanjade också hårt för att begränsa EU:s makt med slagordet "Make EU Lagom Again".

- Det blåser EU-kritiska vindar. De partier som går fram i Sverige och i övriga Europa är partier som vill avskaffa EU. Vi står upp för en motsatt idé att vi ska samarbeta, sade L-ledaren Jan Björklund i SVT:s valvaka.

Liberalerna klarade sig kvar i EU-parlamentet med nöd och näppe.

Få vill lämna

"Nationell självständighet" hamnade dock först på tionde plats bland väljarnas viktigaste frågor i Valu. Det var samma placering som 2014.

Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson uppgav i SVT på söndagskvällen att bara 12 procent av de 9 000 som deltog i Valu, uppgav att de vill att Sverige lämnar EU. Inget parti drev heller kravet i valrörelsen att Sverige ska lämna EU.