Nyupptagen färskpotatis kan det råda brist på till midsommar efter vårens frostnätter.
Nyupptagen färskpotatis kan det råda brist på till midsommar efter vårens frostnätter. Bild: Christine Olsson TT

Midsommarhotet: Skriande brist på färskpotatis

Sill, snaps och gräddfil – men kanske ingen potatis. Med två veckor kvar till midsommarveckan larmar potatisodlarna om skriande brist på färskpotatis över hela landet.
– Värstascenariot är 50 procent, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot för branschorganisationen Potatisodlarna.

ANNONS
|

Efter en tids värmebölja över stora delar av Sverige har grödorna i landets odlingar börjat växa ordentligt. Frågan bönderna brottas med nu är om det räcker för att kompensera en osedvanligt kylig maj – med en hel vecka av frostnätter.

Från rikstäckande branschorganisationen Potatisodlarna kommer larmrapporter om hur detta påverkar tillgången på färskpotatis till midsommar.

– Vi är väldigt oroliga över att hinna få fram dem till midsommar. Alla ska ha färskpotatis på bordet givetvis. Det är väldigt viktigt, en av våra bästa primörer, säger Per-Erik Bengtsson som ansvarar för pris- och marknadsinformation till fastpotatisodlarna.

"Var inte beredda på frosten"

80 procent av den svenska färskpotatisproduktionen till midsommar sker i Skåne, en rejäl del även i Halland och ytterligare några landskap.

ANNONS

Beskeden är lika dystra från alla håll – och förklaringarna samstämmiga.

– Vi hade ingen vinter och satte potatisen tidigt. I maj kom frosten. Den tog hårt. Vi var inte beredda på det och många hade tagit av väven som annars skyddar mot frost, säger styrelseledamoten i Potatisodlarna, Per-Erik Bengtsson.

Det kan bli ont om svensk färskpotatis på midsommarborden i år.
Det kan bli ont om svensk färskpotatis på midsommarborden i år. Bild: Mats Schagerström / TT

När frosten försvann fortsatte värmen länge att lysa med sin frånvaro.

– Vi har haft väldigt kallt även efter frostknäpparna. Det har tagit olyckligt i hela Skåne och det är väldigt svårt att uppfatta vad skördarna blir, säger Per-Erik Bengtsson.

Nu är goda råd dyra. Svensken älskar sin färskpotatis till gräddfil, gräslök och sill – och en midsommar utan denna tradition skulle leda till reaktioner. Enligt Potatisodlarna konsumerar svenskarna en genomsnittlig midsommarvecka totalt 5 000 ton färskpotatis, att jämföra med 1 200 - 1 500 ton en vanlig vecka.

Halva skörden i farozonen

– Har vi tjänligt väder kan det gå att ta igen. Jag har inte riktigt koll på om vi får fram volymerna eller får brist, säger Per-Erik Bengtsson.

Går det att garantera att det finns svensk färskpotatis till alla i midsommar?

– Det kan vi absolut inte garantera. Värstascenariot är en brist på 50 procent. Det är halva skörden.

Vad görs då?

ANNONS

– Vi har importen. Det ryktas att det importeras från Cypern och Egypten. Handlarna räknar och håller på att fylla upp med potatis till sommar.

Inte heller jordgubbstillgången går att garantera i nuläget, även om bilden här är något ljusare.

– Det går inte att säga något om den nu. Vädret kan bli både bra och kallt. Vi vet att det blev frostskador i maj, men det är svårt att kvantifiera hur mycket, säger Marcus Söderlind på Lantbrukarnas riksförbunds trädgårdsavdelning.

Även tillgången på svenska jordgubbar är osäker inför midsommar.
Även tillgången på svenska jordgubbar är osäker inför midsommar. Bild: Jessica Gow/TT

Jordgubbsplockare reser in

En tidigare osäkerhet gällande antalet tillgängliga bärplockare med anledning av reserestriktioner kopplade till covid-19 är borta.

– Det löser sig rätt så bra. EU har gjort undantag för folk som vill resa i livsmedelsproduktion och nu öppnar Europa upp igen, där en del färdmedel börjar fungera.

Så det kommer finnas plockare?

– Det är bedömningen just nu. Vi är väldigt ödmjuka inför det hastiga förloppet. I mitten av mars trodde vi inte att enda bärplockare skulle kunna resa hit, säger Marcus Söderlind på LRF Trädgård.

ANNONS