Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nyupptagen färskpotatis kan det råda brist på till midsommar efter vårens frostnätter.  Bild: Pontus Lundahl TT, Christine Olsson TT
Nyupptagen färskpotatis kan det råda brist på till midsommar efter vårens frostnätter. Bild: Pontus Lundahl TT, Christine Olsson TT

Midsommarhotet: Skriande brist på färskpotatis

Sill, snaps och gräddfil – men kanske ingen potatis. Med två veckor kvar till midsommarveckan larmar potatisodlarna om skriande brist på färskpotatis över hela landet.
– Värstascenariot är 50 procent, säger Per-Erik Bengtsson, styrelseledamot för branschorganisationen Potatisodlarna.

Efter en tids värmebölja över stora delar av Sverige har grödorna i landets odlingar börjat växa ordentligt. Frågan bönderna brottas med nu är om det räcker för att kompensera en osedvanligt kylig maj – med en hel vecka av frostnätter.

Från rikstäckande branschorganisationen Potatisodlarna kommer larmrapporter om hur detta påverkar tillgången på färskpotatis till midsommar.

– Vi är väldigt oroliga över att hinna få fram dem till midsommar. Alla ska ha färskpotatis på bordet givetvis. Det är väldigt viktigt, en av våra bästa primörer, säger Per-Erik Bengtsson som ansvarar för pris- och marknadsinformation till fastpotatisodlarna.

"Var inte beredda på frosten"

80 procent av den svenska färskpotatisproduktionen till midsommar sker i Skåne, en rejäl del även i Halland och ytterligare några landskap.

Beskeden är lika dystra från alla håll – och förklaringarna samstämmiga.

– Vi hade ingen vinter och satte potatisen tidigt. I maj kom frosten. Den tog hårt. Vi var inte beredda på det och många hade tagit av väven som annars skyddar mot frost, säger styrelseledamoten i Potatisodlarna, Per-Erik Bengtsson.

Det kan bli ont om svensk färskpotatis på midsommarborden i år. Bild: Mats Schagerström / TT
Det kan bli ont om svensk färskpotatis på midsommarborden i år. Bild: Mats Schagerström / TT

När frosten försvann fortsatte värmen länge att lysa med sin frånvaro.

– Vi har haft väldigt kallt även efter frostknäpparna. Det har tagit olyckligt i hela Skåne och det är väldigt svårt att uppfatta vad skördarna blir, säger Per-Erik Bengtsson.

Nu är goda råd dyra. Svensken älskar sin färskpotatis till gräddfil, gräslök och sill – och en midsommar utan denna tradition skulle leda till reaktioner. Enligt Potatisodlarna konsumerar svenskarna en genomsnittlig midsommarvecka totalt 5 000 ton färskpotatis, att jämföra med 1 200 - 1 500 ton en vanlig vecka.

Halva skörden i farozonen

– Har vi tjänligt väder kan det gå att ta igen. Jag har inte riktigt koll på om vi får fram volymerna eller får brist, säger Per-Erik Bengtsson.

Går det att garantera att det finns svensk färskpotatis till alla i midsommar?

– Det kan vi absolut inte garantera. Värstascenariot är en brist på 50 procent. Det är halva skörden.

Vad görs då?

– Vi har importen. Det ryktas att det importeras från Cypern och Egypten. Handlarna räknar och håller på att fylla upp med potatis till sommar.

Inte heller jordgubbstillgången går att garantera i nuläget, även om bilden här är något ljusare.

– Det går inte att säga något om den nu. Vädret kan bli både bra och kallt. Vi vet att det blev frostskador i maj, men det är svårt att kvantifiera hur mycket, säger Marcus Söderlind på Lantbrukarnas riksförbunds trädgårdsavdelning.

Även tillgången på svenska jordgubbar är osäker inför midsommar. Bild: Jessica Gow/TT
Även tillgången på svenska jordgubbar är osäker inför midsommar. Bild: Jessica Gow/TT

Jordgubbsplockare reser in

En tidigare osäkerhet gällande antalet tillgängliga bärplockare med anledning av reserestriktioner kopplade till covid-19 är borta.

– Det löser sig rätt så bra. EU har gjort undantag för folk som vill resa i livsmedelsproduktion och nu öppnar Europa upp igen, där en del färdmedel börjar fungera.

Så det kommer finnas plockare?

– Det är bedömningen just nu. Vi är väldigt ödmjuka inför det hastiga förloppet. I mitten av mars trodde vi inte att enda bärplockare skulle kunna resa hit, säger Marcus Söderlind på LRF Trädgård.