Totalt har 17 personliga assistenter skrivit under. Men många fler vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp. Arkivbild.
Totalt har 17 personliga assistenter skrivit under. Men många fler vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp. Arkivbild.

Metoo fortsätter – assistenter i upprop

Metoo-uppropet fortsätter. Nu går personliga assistenter ut under #hjälpaintestjälpa och berättar om sexuella trakasserier och övergrepp inom yrket.

ANNONS
|

Enligt Emma Lindell som startade uppropet är yrkesgruppen väldigt utsatt, men trots det har få vågat skriva under – endast 17 personliga assistenter.

- Tystnadskulturen om sexuella övergrepp är stor inom assistansen, säger hon till facktidningen Kommunalarbetaren.

Många av dem som vittnar om övergreppen i den slutna gruppen #hjälpaintestjälpa berättar om nonchalanta chefer och arbetsgivare.

ANNONS

I en debattartikel som uppropet har publicerat på Kommunalarbetarens debattsida berättar ett vittne om hur hon utsatts.

”Han tittade på porr ofta med öppen dörr så jag tvingades höra. Sade att han ville göra så med mig. Att han ville att jag skulle ta på honom. Men jag sade nej... Sedan fick jag torka bort hans sperma efteråt", berättar en kvinna.

Under hösten har flera yrkesgrupper vittnat om sexuella trakasserier och övergrepp, bland annat undersköterskor, jurister och skådespelare.

TT

Fakta: Metoo

I början av oktober briserar skandalen kring Hollywood-producenten Harvey Weinstein, som av en mängd kvinnor anklagas för sexuella trakasserier. #metoo tog fart på Twitter efter att skådespelaren Alyssa Milano uppmanat alla som utsatts för sexuella trakasserier att svara på hennes inlägg med orden "me too".

Några dygn senare pekas en rad kända män ut för sexuella övergrepp och trakasserier även i Sverige.

I Sverige växer metoo-kampanjen med upprop och berättelser om övergrepp och kränkningar från många branscher.

ANNONS