Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionärer med garantipension och bostadstillägg ska få mer i plånboken 2020. Arkivbild.

Mer pengar till fattigpensionärer

Garantipensionen och bostadstillägget för pensionärer ska höjas från första januari 2020. Det har regeringen och partierna i pensionsgruppen enats om.

Överenskommelsen innebär att alla med garantipension får 200 kronor mer i månaden år 2020. Samtidigt höjs taket i bostadstillägget.

- Det här träffar verkligen de sämst ställda pensionärerna, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Framförallt kommer höjningen av taket för bostadstillägget att innebära en betydande skillnad för vissa pensionärer, enligt henne.

Max 1 500 kronor

Enligt förslaget från regeringen och pensionsgruppen så ska man kunna få bostadstillägg för hyresbelopp upp till 7 000 kronor. I dag går taket vid 5 600 kronor.

Strandhäll uppger att det inte är ovanligt att de som bor på serviceboende har en hyra på 7 000 kronor.

Som mest kommer man att kunna få ett bostadstillägg på 6 540 kronor i månaden. I dag är maxbeloppet 5 560 kronor.

Enligt socialdepartementets beräkningar kan en ensamstående född 1938 med en hyra på 7 000 kronor och en inkomstpension på 10 000 kronor, som toppas upp med en garantipension på 1 214 kronor kunna få drygt 1 500 kronor mer i disponibel inkomst.

- För de pensionärer som prickar in detta precis, så skulle det kunna innebära en betydande skillnad, säger Strandhäll.

Många berörs

En ökning av den disponibla inkomsten med 1 500 kronor är dock vad man maximalt skulle kunna få ut. Strandhäll kan inte svara på hur stor just den gruppen är. Alla med garantipension kan dock räkna med minst 200 kronor mer i plånboken.

Förutom att garantipensionen och taket för bostadstillägget höjs, så ändras inkomstprövningen för bostadstillägg. Dessutom införs ett fribelopp på 24 000 kronor årligen för de med äldreförsörjningsstöd, så att de ska kunna arbeta utan att stödet minskar.

Äldreförsörjningsstöd ges till personer som kommit till Sverige sent i livet och därmed har låg eller ingen garantipension och inte heller någon pension från hemlandet.

Socialdepartementet räknar med att omkring 800 000 pensionärer kommer att få en ökad disponibel inkomst som följd av de olika förslagen.

"Behövs mer"

Förslagen kostar statskassan 2,1 miljarder kronor årligen och ska inom kort ut på remiss.

- Det är bra att garantipensionen höjs. Och vi har länge klagat över att bostadstillägget inte hängt med i hyresutvecklingen, säger Jan Andersson, förste vice ordförande på Pensionärernas riksförbund (PRO).

- Nu får vi hoppas att det fortsätter hänga med.

Men Jan Andersson poängterar att det inte räcker. En särskild grupp är i extra behov av att även inkomstpensionen höjs, anser han.

- Det är många, ofta kvinnor, som har arbetat ett helt liv i låglöneyrken och kanske delvis deltid, som har för låg inkomstpension. Det blir extra svårt om deras män går bort och de sitter kvar ensamma med väldigt låg inkomstpension. Så det måste också till, säger han.

Strandhäll håller med. Regeringen siktar på att 2021 höja pensionen för de som har jobbat, men som ändå har en låg pension på mellan 11 000 och 14 000 kronor.

Rättad: I en tidigare version hade socialförsäkringsminister Annika Strandhäll fått fel titel.