Christina Koch till höger och svenska Jessica Meir till vänster på den internationella rymdstationen ISS.
Christina Koch till höger och svenska Jessica Meir till vänster på den internationella rymdstationen ISS. Bild: Nasa/AP/TT

Meir byter till Nobelbatteri på ISS

När svenskamerikanska astronauten Jessica Meir ger sig ut på nästa veckas rymdpromenad så kommer hon att uppgradera batterierna på rymdstationen till de nu nobelprisade litiumjonbatterierna.
– De kommer sannolikt ha en bättre prestanda och längre livstid, säger rymdingenjören Krister Sjölander.

ANNONS

Under onsdagen belönades tre forskare med ett nobelpris i kemi för utvecklingen av litiumjonbatteriet. De finns i det mesta omkring oss, som i bärbara datorer och eldrivna bilar. Men den internationella rymdstationen ISS drivs med en typ av stora nickelbatterier. Dessa ska nu bytas ut mot de mer effektiva och mindre litiumjonbatterierna.

Övat under vatten

Krister Sjölander är rymdingenjör vid Swedish Space Corporation, SSC och han förklarar att den svenska astronauten Jessica Meir har övat under vatten för att kunna utföra underhållsarbetet ute i rymden.

– Astronauterna övar och övar i en bassäng genom att simulera exakt samma moment som de kommer att utföra under rymdpromenaden.

ANNONS

Eftersom rymdstationen går i en omloppsbana så utsätts instrumenten på ISS för 16 solnedgångar - och uppgångar per dygn. Det gör att instrumenten stressas då de utsätts för många och stora temperaturskillnader. Krister Sjölander beskriver miljön som tuff och väldigt speciell.

– Det finns ingen luft i rymden eftersom det är vakuum. När Jessica Meir tar steget ut i den kalla rymden har hon sin rymddräkt som enda skydd när hon ska utföra underhållsarbetet.

Laddas i solen

Batterierna som ska bytas ut sitter på utsidan av rymdstationen. Om litiumjonbatterier sköts rätt så klarar de väldigt lång tid, även i rymden.

– De laddas när stationen befinner sig i solen och gör att man kan fortsätta att utföra experiment även när ISS befinner sig i skugga. De är helt vitala för alla system ombord.

– Det är samma batterier som i mobiltelefoner, de ska inte laddas ur helt och hållet om man vill förlänga livstiden på dem.

Lisa Andersson/TT

Jessica Meir har tre inplanerade rymdpromenader i oktober. Först kommer hon att ge sig ut med Andrew Morgan den 16 oktober, därefter är det dags för väldens första helkvinnliga rymdpromenad när hon ska arbeta tillsammans med Christina Koch den 21 oktober. Den 25 oktober ska hon ge sig ut med Luca Parmitano.

Att göra flera sådana uppdrag på raken är mer påfrestande än vad termen promenad antyder – Nasa skriver att en rymdpromenad à 6,5 timmar, inklusive förberedelser, ungefär motsvarar att springa två tredjedelar av ett maratonlopp.

Meir kom till ISS den 26 september, och ska stanna i över ett halvår för att bland annat genomföra vetenskapliga experiment. Hennes mamma är från Sverige och hennes pappa från Israel. Hon är den första kvinna med svenskt medborgarskap som befinner sig i rymden.

ANNONS