Ur den skiva av gas och stoft som cirkulerar runt en äldre stjärna, MM 1a, har forskarna sett hur en annan, betydligt yngre, stjärna har fötts (MM 1b). Processen liknar den när planeter, däribland vår egen jord, bildas.
Ur den skiva av gas och stoft som cirkulerar runt en äldre stjärna, MM 1a, har forskarna sett hur en annan, betydligt yngre, stjärna har fötts (MM 1b). Processen liknar den när planeter, däribland vår egen jord, bildas.

Medan stjärnorna föds och dör

Forskare har lyckats studera hur en stjärna föds alldeles intill en annan, äldre, stjärna. Stjärnan föddes ungefär på samma sätt som vår egen jord en gång bildades.

ANNONS
|

Med hjälp av radioteleskopet Alma (Atacama Large Millimeter Array) har astronomer fått en unik inblick i hur det kan gå till när en stjärna föds.

När de studerade en massiv protostjärna vid namn MM 1a upptäckte de att där även fanns ett annat objekt, en betydligt yngre stjärna som, följaktligen, fick namnet MM 1b och som höll på att bildas ur den skiva av gas och stoft som cirkulerade runt den större stjärnan.

"Stjärnor bildas ur stora moln av gas och stoft i den interstellära rymden. När dessa moln kollapsar på grund av gravitationen börjar de rotera allt snabbare, varpå det bildas som en skiva runt stjärnan. Runt lättare stjärnor, som vår egen sol, är det ur denna skiva som planeter bildas. I det här fallet, däremot, är stjärnan för tung. Så i stället för en planet, ser vi hur ytterligare en stjärna föds", säger John Ilee vid University of Leeds till universitetets egen sajt.

ANNONS

80 gånger tyngre

Genom att mäta mängden strålning och beräkna subtila skillnader mellan olika ljusfrekvenser kunde forskarna beräkna massan hos både MM 1a och MM 1b.

Forskningen, som nu publiceras i Astrophysical Journal Letters, visar att MM 1a väger runt 40 gånger så mycket som vår egen sol, medan MM 1b bara är hälften så tung som solen.

"Många äldre, tunga, stjärnor har en närliggande 'granne'. Men massan hos dessa binära stjärnor är oftast väldigt lika, varför de antagligen har bildats som "syskon". Att hitta ett binärt system med ett viktförhållande 80:1 är väldigt ovanligt och antyder att processen för när dessa stjärnor bildas ser helt annorlunda ut", säger John Ilee.

Kort livstid

MM 1b kan mycket väl ha en egen skiva av gasstoft ur vilken det mycket väl kan komma att bildas planeter. Men i så fall är det bråttom, påpekar John Ilee.

"Stjärnor så tunga som MM 1a lever bara runt en miljon år innan de exploderar i en kraftfull supernova, så även om MM 1b har möjlighet att bilda sitt eget planetsystem kommer den inte att finnas kvar länge till."

TT

Fakta: Största astronomiprojektet

Radioteleskopet Alma (Atacama Large Millimeter Array) består av 66 sammanlänkade radioteleskop i Atacamaöknen i Chile. Teleskopet invigdes 2013 och är världens största projekt inom markbaserad astronomi.

Radioteleskopet kommer att ge mänskligheten den avlägsnaste utblicken i universum och svar på astronomins obesvarade frågor. Bland annat ska det undersöka universums början, testa Einsteins teori om gravitation och söka efter främmande intelligens.

Ett flertal länder och organisationer är involverade i teleskopet, däribland ESO, European Space Organisation där Sverige deltar.

ANNONS