Flera svenska företag misstänks för livsmedelsfusk. Arkivbild.
Flera svenska företag misstänks för livsmedelsfusk. Arkivbild.

Matfusk stoppades i internationell insats

3 620 ton mat har hindrats från att nå konsumenter under en internationell operation för att stoppa fusk med livsmedel. I Sverige upptäcktes bland annat 86 ton godis som utsatts för råttor och 1,5 ton kött som transporterades direkt på golvet i en lastbil.

ANNONS
|

Flera svenska företag misstänks nu för systematiskt fusk med livsmedel efter att ha granskats i den internationella operationen Opson. I samverkan med Interpol riktade man in sig på fusk och kriminalitet i livsmedelsbranschen under fyra månader, från december 2017 till mars 2018.

Sammanlagt hindrades 3620 ton mat och 9,7 miljoner liter dryck från att nå konsumenterna. Ett företag i södra Sverige misstänks för att systematiskt ha fuskat med datummärkningen och flera företag är under utredning för att ha fuskat med godis, kött, sprit och andra livsmedel.

- Det är förkastligt att fusket sker i en sådan utsträckning. Den internationella brottsligheten jobbar över gränser och därför är det viktigt att samordna sådana här insatser, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

ANNONS

Fängelse i två år

Just nu ger livsmedelsfusk enbart böter, men från och med 1 januari 2019 kommer lagen att skärpas och det blir möjligt att dömas till fängelse i upp till två år.

- Det kommer innebära att de rättsvårdande myndigheterna tar det här på allvar. Fusket saboterar marknaden för dem som vill göra rätt och gör att folk kan bli sjuka eller lurade av maten som de köper, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Mer resurser

Efter den uppmärksammade köttskandalen, där fryst lasagne med nötkött visade sig innehålla hästkött, har Livsmedelsverket fått mer resurser till att arbeta mot livsmedelsfusk.

- Nu är vi åtminstone två personer som jobbar nästan heltid med det här. Men i Danmark har de en hel grupp runt 30 personer så det är långt ifrån tillräckligt. Vi får tips om många saker, även allvarliga fall som vi inte hinner med, säger Louise Nyholm.

ANNONS
TT

ANNONS