Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Än är det inte riktigt vår i södra Sverige, det väntas både plusgrader och snö de kommande dagarna. Arkivbild.

Marsvädret: Varken isdygn eller vår

Än har vi inte sett några nationella isdygn i mars och i södra Sverige väntas plusgrader i veckan. Men om våren är på intåg återstå att se.

Den 1 mars uppmättes plusgrader i Karesuando, i nordligaste Sverige, vilket satte stopp för de nationella isdygnen för den här gången. I veckan väntas nu lite mildare och varmare väder, åtminstone i Götaland.

- Det kommer gå upp på plussidan på dagarna, som mest runt fem plusgrader vad jag kan se, säger Charlotta Eriksson.

Minus på nätterna

På nätterna blir det dock fortsatt minusgrader och en del snö är att vänta de kommande dagarna i både södra och norra Sverige.

För att få meteorologisk vår krävs sju dygn med en medeltemperatur över noll grader, något som skedde i mitten av februari längs kusten i södra Götaland.

Låga halter av pollen från såväl hassel som al har dock redan uppmätts i södra Sverige men blomningen har stannat av i och med köldknäppen i slutet av februari.

- De senaste veckorna här har det ju inte varit så mycket. Men blir det plusgrader och sol så släpper de tidiga arterna pollen, säger Agneta Ekebom, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Pendlande temperaturer

Under tisdagen kan det faktiskt bli soligt i södra Götaland och vårtemperaturerna verkar ändå vara på gång där och i södra Svealand.

- Det ligger verkligen och pendlar. Det skulle kunna bli några vårdagstemperaturer i södra delen av landet, men det ligger på gränsen. Vi får se helt enkelt, säger Charlotta Eriksson på SMHI.

I Götalands inland och södra Svealand brukar den meteorlogiska våren komma först i mitten av mars, så än är inte våren sen.