Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
23 personer omkom i trafiken i mars 2018. Arkivbild.

Mars bryter trend av färre döda i trafiken

2017 var antalet personer som omkom i trafiken det lägsta sedan andra världskriget. 2018 har börjat betydligt sämre. Under mars har 23 människor dödats i trafikolyckor, vilket är det högsta antalet för månaden sedan 2008.

23 omkomna i trafikolyckor är sju fler än mars 2017, enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen. Under årets tre första månader har 52 människor omkommit i trafiken, förra året var den siffran 41.

2017 var det år sedan andra världskriget då minst antal människor omkommit i trafiken, 254 personer jämfört med ett snitt på 260. Transportstyrelsen har hoppats att nya åtgärder, bland annat förbudet mot att använda mobilen vid bilkörning som trädde i kraft 1 februari, ska hjälpa till att sänka siffrorna ytterligare. Men nu bryter det relativt höga antalet olyckor i mars den nedåtgående trenden.

- Det är stora variationer mellan åren, men vi har inte haft så många som omkommit under mars månad sedan 2008. Det är svårt att säga vad det beror på, vi har inte hunnit gå igenom och analysera alla detaljer, säger Khabat Amin, statistiker på Transportstyrelsen.

Sjutton av de omkomna i mars färdades i personbil, tre på motorcykel, två var fotgängare som blev påkörda och en cyklist. Antal gående som omkommit i påkörningsolyckor har nästan fördubblats under januari–mars 2018 jämfört med samma period 2017, sju omkomna 2018 jämfört med fyra i fjol.

- Vi ser att det är fler äldre som omkommit, men om det har någon betydelse för att det gått upp eller inte vet vi inte. Man måste titta på andra faktorer också. Rent siffermässigt är det dock ganska många som omkommit hittills i år, säger Khabat Amin.