Tanja Strand, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), säger att tjänstehundar är av stor betydelse för det civila försvaret.
I början av maj ordnade myndigheten de första utbildningstillfällena för tjänstehundsförare inom akutsjukvård för tjänstehund. Området är nytt för SVA, som har tagit med en extern veterinär som är certifierad instruktör inom hjärt- och lungräddning för hund.
– I den här utbildningen får hundförare lära sig att ta hand om sin skadade eller sjuka tjänstehund tills en veterinär kan hjälpa till, säger Strand.
Övar på hunddockor
Det är en stor investering att utbilda tjänstehundar – och det tar flera år. Jämfört med sällskapshundar utsätts de också för fler riskabla situationer, enligt Strand.
– När vi skickade ut informationen för anmälning blev det fulltecknat ganska omgående. Det finns ett stort intresse för utbildningen.
Utbildningen består av en grundutbildning för hundförare som består av en teoretisk och praktisk del. Djurhälsovård, akuta sjukdomstillstånd, skador samt hjärt- och lungräddning ingår i kursen. Praktiska moment utförs på hunddockor.
Kurs för instruktörer
SVA håller även på med en kurs för instruktörer som förhoppningsvis ska ge ringar på vattnet när myndigehtens projekt löper ut vid nyår. Dessförinnan ska totalt ett tiotal – fullbokade – kurser hållas, enligt Strand.
TT: Borde kursen vara obligatorisk för tjänstehundsförare?
– Det vore fantastiskt om man kunde göra den obligatorisk. Även om ens egen hund inte hamnar i fara kanske en annan behöver hjälp, säger Strand.
Målgruppen för utbildningarna är primärt de frivilliga försvarsorganisationerna Svenska brukshundklubben, och Svenska blå stjärnan – men även polisen, tullen och Försvarsmakten är involverade.
Svenska brukshundklubben ansvarar för en stor del av utbildningen av tjänstehundar inom det civila försvaret – som räddningshundar och inom hemvärnet. Försvarsmakten och polisen utbildar sina egna hundar.
Fakta: Försvarsmaktens avelsprogram
Enligt ett regeringsbeslut från 2003 ska Försvarsmakten bedriva avel på tysk schäferhund. Det statliga avelsprogrammet av schäferhundar är ett av världens största.
Varje år föds omkring 35–40 schäferkullar (220–250 valpar) vid avelsavdelningen i Sollefteå som är en del av Försvarsmaktens hundtjänstenhet.
När hunden är mellan 12 och 16 månader väljs ett antal hundar ut efter tester för att tränas till att bli tjänstehundar i Försvarsmakten eller hos Polismyndigheten.
Sedan 2005 har avelsstationen fött upp över 3 000 valpar.