En man har skadats allvarligt i en vildsvinsattack. Arkivbild.
En man har skadats allvarligt i en vildsvinsattack. Arkivbild.

Man svårt skadad i vildsvinsattack

En man i 50-årsåldern skadades svårt när han anfölls av ett skadeskjutet vildsvin i en skog i Tidaholmstrakten på lördagen.

ANNONS
|

Mannen och två andra jägare var ute på jakt och sköt på ett vildsvin. När de sedan sökte efter djuret gick det till attack och skadade en av männen i nedre delen av kroppen, enligt polisen. Han lyckades dock avliva djuret, trots sina skador.

- Skadeläget är allvarligt, säger polisens presstalesperson Hans Lippens.

Den skadade mannen fördes med ambulanshelikopter till Skaraborgs sjukhus i Skövde. Enligt sjuhuset är han kvar för fortsatt vård men inte på akutavdelningen.

ANNONS

Det finns inga brottsmisstankar i sammanhanget.

- Nej, absolut inte, det är en ren jaktolycka, säger Hans Lippens.

"En liten pansarvagn"

Tom Arnbom, naturvårdsexpert på Världsnaturfonden WWF, beskriver vildsvinen som skygga men tuffa bestar.

- De är stora och speciellt när de har betar kan de riva upp människor. Det är konstigt att inte fler jägare blir skadade. Varje år dödas det över hundra hundar av vildsvin i samband med jakt, säger han.

- Jakten är svår. Vildsvinen går in och gömmer sig där det är svårt att se, och så kommer de rusande. Som en liten pansarvagn.

Backa med hund

Skadeskjutna eller provocerade vildsvin kan vara livsfarliga. Tom Arnbom manar också till försiktighet att närma sig en gris som blivit påkörd. Vanliga skogsflanörer behöver däremot inte oroa sig under bär- och svampletandet.

ANNONS

- Men hör eller ser man ett vildsvin och har hund med sig ska man backa. Framför allt har jag inte hunden lös om jag vet att det är vildsvin i närheten. När hunden kommer tillbaka kan vildsvinet komma efter.

TT

Fakta: Vildsvin i Sverige

Ett fullvuxet vildsvin i Sverige blir omkring en meter i mankhöjd och drygt en och en halv meter långt.

Suggan väger vanligtvis över 100 kilo, medan galten är tyngre och kan väga nära 200 kilo.

Ingen vet säkert hur många vildsvin som finns i svenska skogar, men uppskattningsvis består den livskraftiga stammen av mellan 200000 och 300000 djur.

2017 sköts 114000 vildsvin, året innan 102000.

Källa: LRF och Svenska Jägareförbundet

ANNONS