Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Man hotade med pistol på skola

En pistolbeväpnad man hotade personal på ett tekniskt gymnasium på Lindholmen i Göteborg på torsdagseftermiddagen.

- En man ska ha attackerat en elev på Lindholmens tekniska gymnasium, då ska en lärare ha gått emellan och fått en smäll, uppgav Peter Adlersson, presstalesperson hos Västra Götalandspolisen.

– Kvinnan fick en smäll och hotades med ett pistolliknande föremål för att hon lade sig i bråket, säger Peter Adlersson.

Den hotade kvinnan hörs av polisen.

Larmet kom kl 14.14, då hade den misstänkte gärningsmannen redan lämnat skolan. Ett stort antal patruller, upp till ett tiotal, plus helikopter skickades till området. De kontrollerade bussar, spårvagnar och färjetrafiken i närområdet.

Göteborgs-Postens reporter på plats, Jan Höglund, rapporterade om att de tre tekniska gymnasierna i byggnaden utrymdes och att ett stort antal poliser sökte igenom skolbyggnaden.

- Jan Johansson, rektor för Göteborgs tekniska gymnasium, som ligger på andra våningen, berättar att en av hans medarbetare gick emellan när vad som kan ha varit en elev hotade en annan elev. Det var då hon blev hotad med ett pistolliknande föremål. Hon blev väldigt skärrad, berättar han.

Efter händelsen beslutade skolorna att låsa alla dörrar till klassrummen.

Den misstänktes signalement är en ung man i 18-årsåldern. Mörkhyad och kraftigt byggd. Han var klädd i grå mössa och i övrigt klädd i mörka kläder.

Eleven Carl Källström på Lindholmens gymnasium ringde till GP och berättade om hur han och hans klasskamrater satt instängda på gymnasiets fjärde våning. En polis med automatvapen kom och sa att de skulle sitta kvar i klassrummet.

- Vi har fått lämna skolan nu. Och här är många elever kvar för att se vad som händer. Stämningen bland eleverna är blandad, allt från upprymdhet till oro, säger Carl Källström.

- Det är väldigt många poliser på plats, minst 10 till 15 polisbilar. Och många av poliserna är klädda i kevlarvästar och har automatvapen medan de söker igenom byggnaden, säger Carl Källström.

Enligt reportern på plats genomförde polisen en större insats och sökte igenom alla lokaler.

- Det är en större polisstyrka på framsidan med förstärkningsvapen, sköldar och hjälmar. Hela skolan är omringad av poliser. Och här finns också en polisman med kofot och yxa, berättade Jan Höglund.

Björ Blixter, presstalesperson hos Västra Götalandspolisen, berättar:

- Vad vi vet så har en person i 18-årsåldern hotat en tjej i 16-årsåldern. Man vet ännu inte om de är elever på skolan eller inte.

Skälet till att polisen gjorde en sådan massiv insats på skolan är att det handlar om just en skola, med väldigt många lokaler, och för att man vill vara på den säkra sidan. Man ville också förhindra en eventuell gisslansituation om gärningsmannen skulle vara kvar.

Skolbyggnaden som är i flera våningsplan inrymmer flera gymnasier, både Bräcke gymnasium, Göteborgs tekniska gymnasium och Lindholmens tekniska gymnasium. Skolan ligger i närheten av Campus Lindholmen på Hisingen.

Klockan 16.30 avslutades polisinsatsen och skolan öppnades igen.

Ingen gärningsman är gripen och det finns inga spår efter några av de inblandade i bråket. Polisen betecknar händelsen som olaga hot och brott mot vapenlagen.