Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/7

Man gripen för dubbelmord i Göteborg

En man har under onsdagsmorgonen gripits misstänkt för mord på två bröder i Göteborg. Enligt polisen har mannen varit anhållen i sin frånvaro.

Enligt polisen greps mannen, som är i 25-årspldern, vid 7.30-tiden i dag i stadsdelen Tynnered efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. 

Den 31 oktober sköts två unga bröder till döds på öppengata vid en lekplats i ett bostadsområde i Tynnered i västra Göteborg. 

Enligt flera vittnen besköts bröderna av två män på en silverfärgad moped som gärningsmännen sedan flydde mordplatsen på. 

Kriminalkommissarie Thord Haraldsson är spaningsledare i fallet och berättar att den misstänkte mannen anhölls i sin frånvaro under tisdagskvällen. 

– Jag har inga kommentarer till det. Jag har inte kommit in till jobbet än och måste uppdatera mig om läget, säger Thord Haraldsson. 

Vad polisens presstalesman Thomas Fuxborg vet är inga fler personer anhållna i sin frånvaro. Han utesluter dock inte att det kan bli tal om fler gripanden den närmaste tiden. 

– Men det är inget som vi har planerat, men det går naturligtvis inte utesluta att det kan bli ringar på vattnet av det här gripandet, säger Thomas Fuxborg. 

Fuxborg berättar att den gripne mannen nu har körts till en polisstation i Göteborg. 

– Han plockas in till polisstationen och där kommer han formellt att delges misstanke om mord i två fall. Han kommer att få uppge sin egen inställning och sedan kommer ytterligare förhör att hållas, säger Thomas Fuxborg. 

Enligt uppgifter till GP arbetar polisen utifrån tesen att dubbelmordet skulle kunna vara den tredje delen i en serie dödliga våldsdåd runt Frölunda Torg. 

Sköts med minst tio skott

Det preliminära obduktionsprotokollet avslöjar att ett större antal kulor – minst tio – avlossades vid dubbelmordet. 

–  Båda offren har träffats av flera skott. Vart och ett av dom dödade, har Thord Haraldsson tidigare berättat. 

Haraldsson har också berättat det mesta talar för att bröderna besökts med ett och samma vapen. 

Kopplas till tidigare mord

Stämmer detta, så bestod den attackerande gruppen av en skytt och en förare, båda maskerade.

Mopeden, som uppgiftslämnare påstår att de två misstänkta ärningsmännen färdades på, hittades utbrunnen i en stadsdelen Askim dagen efter morden. 

Flyktvägen dit är kartlagd av polisen. 

En av teorierna som polisen arbetar efter bygger på att dubbelmordet ett hämndscenario i gängmiljöer.

  • Den 2 augusti 2013 mördades en 20-årig man på Grevegårdsvägen. En kamrat till honom, som satt i bilen, skadades svårt i ena handen.
  • Den 2 september 2016 mördades en 33-årig ledande kriminell på Näverlursgatan. Polisen liknade agerandet vid en avrättning.
  • Förra måndagen mördades alltså de två unga bröderna. Den ene av dem var mycket god vän med 20-åringen som för drygt tre år sedan miste livet.

– Alla de här individerna känner varandra på ett eller annat sätt. Givetvis har vi med det i vår bild, har Haraldsson tidigare uppgett. 

Detta har bekräftas av kommissarie Jarl Winquist, som utreder de två inledande ärendena:
– Vi tittar förutsättningslöst på allt och har förstås tidigare händelser i området i bakhuvudet, har Winquist tidigare sagt om den misstänkta kopplingen mellan dåden. 

Splittrat gäng strider mot varandra

Enligt underrättelseuppgifter bottnar våldet i en konflikt mellan två konstellationer, som från början var en.