Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man åtalas för att ha "kapat" en fastighet genom att skicka ett förfalskat gåvobrev till Lantmäteriet. Arkivbild.

Man åtalas för att ha "kapat" fastighet

En 60-årig man i Göteborg åtalas för ett ovanligt brott, som kallats "huskapning". Enligt åklagaren skickade 60-åringen ett falskt gåvobrev till Lantmäteriet, och fick lagfart på en fastighet värd fyra miljoner kronor.

Den stora, äldre trävillan på Hisingen har förfallit och drabbats av flera bränder. Kommunens åtgärder har hindrats av oklarheter om vem som äger fastigheten.

Nu åtalas en 60-årig man för att ha genom bedrägeri ha lurat till sig lagfarten. Två män åtalas för att ha hjälpt honom.

Fastigheten ägdes av en äldre, nu avliden dam som flyttat utomlands. Enligt åtalet tillverkade 60-åringen ett falskt gåvobrev, där det stod att damen skänkte fastigheten till honom, och skickade det till Lantmäteriet. En av de medåtalade sände in ett intyg om 60-åringen. Det räckte för att få lagfarten, som är en registrering av att äganderätt förvärvats.

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand är förvånad över att bedrägeriet gick så lätt.

- Fastighetsregistreringen är väldigt gammaldags, lagmässigt. Du ska visa ett köpebrev eller motsvarande som är underskrivet av två vittnen. Man gör ingen kontroll med säljaren. Det är ett kontrollsystem byggt på det gamla bondesamhället, säger Thomas Ahlstrand.

Han har bara hittat ett liknande fall, då i Blekinge med grannar inblandade.

Åklagaren kommer att yrka på fängelse för 60-åringen och en av de medåtalade. Men 60-åringen nekar, och hävdar att han själv utsatts för bedrägeri.

Bedrägeriet upptäcktes av damens dödsbo, som nu kommit överens med ett bolag som köpt fastigheten.