Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En kvinna och ett barn avled efter att ha knivskurits svårt i Mälarhöjden i södra Stockholm.
En kvinna och ett barn avled efter att ha knivskurits svårt i Mälarhöjden i södra Stockholm. Bild: Jessica Gow/TT

Mamma och son mördades – nära släkting åtalas

En mamma och hennes son knivhöggs till döds i sitt hem i Mälarhöjden i södra Stockholm. Nu åtalas kvinnans bror, en man i 40-årsåldern, för dubbelmordet.
Han åtalas också för grovt barnfridsbrott eftersom ytterligare ett litet barn blev vittne till händelsen.

Strax före klockan 14 på eftermiddagen den 26 maj larmades polisen till ett villaområde i Mälarhöjden i södra Stockholm. I anslutning till en bostad påträffades två svårt knivskurna personer, en liten pojke och hans mamma. Barnet fördes till sjukhus där han senare avled. Kvinnan avled på platsen.

Drygt en timme senare kunde polisen gripa den misstänkte gärningsmannen, den avlidna kvinnans bror, på en annan plats i Stockholm. På onsdagen åtalades han vid Södertörns tingsrätt för mord och grovt barnfridsbrott.

"En djupt tragisk händelse" kallar kammaråklagare Ingrid Viklund dubbelmordet.

"Ett omfattande våld"

Enligt åtalet ska den misstänkte mannen ha tagit en taxi till Mälarhöjden och upprepade gånger gått till attack med kniv mot kvinnan inne i huset. Utanför, i trädgården, hittades hennes son svårt knivskadad och livlös.

– Mannen som har åtalats har utövat ett allvarligt och omfattande våld mot båda offren. Det sker på samma adress men på olika platser på den här adressen, säger Ingrid Viklund till TT.

Eftersom ett annat barn ska ha bevittnat mordet på pojken i trädgården har mannen också åtalats för grovt barnfridsbrott.

"Gott bevisläge"

Enligt åklagaren bygger åtalet på en omfattande teknisk bevisning, beslag som gjorts i samband med gripandet, material från övervakningsfilmer och på uppgifter som framkommit i förhör.

– Bevisningen menar jag är väldigt stark och det är ett gott bevisläge, säger Ingrid Viklund.

Den misstänkte mannen har förnekat brott. Av åtalet framgår det att han har en historik av kontakter med rättspsykiatrin, men åklagaren vill inte gå närmare in på hans bakgrund eller den tänkbara motivbilden.

– Det man kan säga på ett mer övergripande plan är att det som framkommit i utredningen talar för att det här är ett brott som är kopplat till psykisk sjukdom, säger Ingrid Viklund.

I handlingar från tingsrätten framgår det att mannen har genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning som visar att han har en allvarlig psykisk störning och även bedöms ha varit påverkad av denna vid tidpunkten för brottet.