Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polisens bombtekniker på plats i Rosengård i Malmö den 23 februari efter en explosion i ett trapphus.
Polisens bombtekniker på plats i Rosengård i Malmö den 23 februari efter en explosion i ett trapphus. Bild: Johan Nilsson/TT

Malmöexplosioner var hämnd – fyra åtalas

Under några februaridagar skakades Malmö av en serie explosioner som innebar att ett stort antal boende utsattes för potentiell livsfara.
Det var en hämndaktion efter en skottlossning, hävdar åklagaren som nu åtalar fyra män.

– Detta är en seriebrottslighet som har skett under ett kort förlopp med en klar motivbild, med en klar krets av människor. Man får också vara noga med att säga att det här är en typ av gärning som långt ifrån alla har en kapacitet att utföra, säger åklagare Mårten Alvinsson.

Den 17 februari besköts en bil under färd i Bunkeflostrand i södra Malmö av gärningsmän som satt i en annan bil. Den beskjutna bilen tillhörde en av dem som nu åtalas och i åtalet beskrivs hur hämndplanen sedan smiddes.

Entréer till tre flerfamiljshus sprängdes sönder och i ytterligare ett hus placerades en bomb utanför en lägenhetsdörr – allt inom loppet av sex dagar den 18 till 23 februari. På adresserna bodde personer med familjekoppling till de personer som hade häktats efter beskjutningen av bilen.

Det fanns en uppenbar risk att människor skulle komma till skada i explosionerna, konstaterar åklagaren.

– Hade någon gått förbi när bomberna exploderade så hade det inneburit livsfara, säger åklagaren.

De fyra männen åtalas för grov allmänfarlig ödeläggelse, försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

En av dem åtalas också för att ha legat bakom en explosion utanför en restaurang i centrala Malmö den 8 december förra året och en annan av de fyra åtalas för att ha transporterat en sprängkapsel med krutstubin, som sedan kastades ut ur bilen.