Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det finns en majoritet i riksdagen för att förbjuda isolering av barn på statliga ungdomshem. Arkivbild.
Det finns en majoritet i riksdagen för att förbjuda isolering av barn på statliga ungdomshem. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Majoritet vill stoppa isolering på ungdomshem

En majoritet i Sveriges riksdag vill avskaffa möjligheten att isolera barn på statliga ungdomshem, rapporterar Sveriges radio Ekot. Detta sedan Miljöpartiet, efter att ha lämnat regeringen, inte längre stödjer Socialdemokraternas linje i frågan.

– Sverige har fått upprepad kritik från FN:s tortyrkommission och barnrättskommitté för att vi isolerar barn, säger Miljöpartiets gruppledare Annika Hirvonen till radion.

– Staten måste hitta andra sätt att hantera de här barnen och jag är väldigt glad att vi har en majoritet i Sveriges riksdag för att det här måste upphöra.

Flera barnrättsorganisationer anser att avskiljningar, när en person under en kortare tid placeras ensam i ett särskilt rum, helt borde förbjudas.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en skriftlig kommentar till Ekot att det är svårt att ta bort befogenheten helt och att regeringen ska återkomma i frågan.