Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé presenterar trygghetspaket ur partiets budgetmotion under ett besök på polisutbildningen.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson och partiets rättspolitiska talesperson Tomas Tobé presenterar trygghetspaket ur partiets budgetmotion under ett besök på polisutbildningen.

M vill satsa en miljard extra på polisen

Moderaterna vill satsa en miljard kronor extra på polisen 2019. Den ska användas till höjda polislöner, fler poliser och mer kamerabevakning.

ANNONS
|

- Staten måste kunna skydda sina medborgare. Därför gör vi de här prioriteringarna, säger Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaternas förslag är kända sedan tidigare, både från tidigare budgetmotioner och som vallöften i valrörelsen.

"Allvarligt läge"

Polisens behov har snarare ökat än minskat efter valdagen, enligt M:s rättspolitiske talesperson Tomas Tobé. Han pekar bland annat på att dödsskjutningarna fortfarande är på en rekordnivå.

ANNONS

- Vi har ett väldigt allvarligt läge i Sverige, säger Tobé.

Moderaterna vill satsa en miljard kronor extra på polisen 2019. Av dem ska 360 miljoner kronor gå till höjda polislöner. Polisen ska själva bestämma hur de ska fördelas. Enligt Tobé räcker pengarna till att höja lönerna med i snitt 1000 kronor i månaden om alla får lika mycket.

Målet är att under mandatperioden höja polislönerna med i snitt 3000 kronor, vilket beräknas kosta 1,1 miljarder kronor årligen när satsningen är fullt utbyggd.

- Vi måste se till att långsiktigt göra polisyrket attraktivt, säger Tobé.

Fler polisanställda

M vill också att polisutbildningen ska vara betald genom att studieskulderna skrivs av stegvis efter att den nyutbildade börjat jobba som polis. Partiet vill nu tillsätta en utredning för att det ska bli verklighet.

I den extra miljarden M vill satsa på polisen 2019 ingår 500 miljoner kronor som ett steg mot målet om 10000 fler polisanställda 2024. Den satsningen trappas upp till och med 2021 till 2,3 miljarder kronor. Anslagshöjningen ska fortsätta att trappas upp även efter 2021.

ANNONS

Moderaterna är inte det enda parti som vill satsa på 10000 fler polisanställda. Det vill även bland andra också Socialdemokraterna.

M föreslår dessutom en satsning på kameraövervakning i samtliga utsatta områden i sin budgetmotion för 2019.

Förutom polissatsningen med den extra miljarden, så vill partiet återställa den neddragning som finns i regeringens övergångsbudget. Den har uppstått på grund av de budgetprinciper som måste följas i väntan på att Sverige får en ny regering.

TT

ANNONS