Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Muf:s ordförande Benjamin Dousa.

M vill lätta på hyresreglering

Moderaterna ska arbeta för "ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem", enligt ett beslut på partiets stämma.

Moderata ungdomsförbundet ville ha marknadshyror rakt av men ser kompromissen som en seger. Partiledningen säger sig också vara nöjd. Den känner sig inte låst om det, som partiet vill, skulle göras försök att få till en blocköverskridande överenskommelse i riksdagen om bostadspolitiken.

- Vi har inte blockerat vår position, det finns ett förhandlingsutrymme för Moderaterna som är mer generöst än om Muf hade fått igenom marknadshyror, säger Jessica Polfjärd, partistyrelsens representant i avsnittet om bostäder.

Partistyrelsens ursprungliga förslag var att hyresregleringen skulle ses över. Nu lyder kompromissen att partiet ska "verka för att uppnå en blocköverskridande överenskommelse och för en ansvarsfull infasning av ett nytt och mindre reglerat hyressättningssystem i hela beståndet".

Muf:s ordförande Benjamin Dousa tolkar beslutet lite annorlunda än partiledningen.

"En viktig seger för Sveriges alla unga. Nu kan Moderaterna på allvar börja jobba för fler hyresrätter", skriver Dousa i ett uttalande.

Hyresgästföreningens chefekonom Martin Hofverberg följde debatten och är bekymrad. Partiledningens linje var bättre än kompromissen, ur hans perspektiv.

- Bruksvärdessystemet är ett konsumentskydd. Det är lite tondövt att avreglera det, säger Hofverberg som menar att det stora problemet är att det byggs för få hyresrätter som folk med normala inkomster har råd att bo i.