Erik Bengtzboe har haft problem med att få folkbokföringen rätt. Här står han som tredje person från vänster när moderaternas nya talespersoner presenterades 2017. Arkivbild
Erik Bengtzboe har haft problem med att få folkbokföringen rätt. Här står han som tredje person från vänster när moderaternas nya talespersoner presenterades 2017. Arkivbild

M-topp ska återbetala efter avslöjande

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson, Erik Bengtzboe, har fått 158 000 kronor i hyresbidrag och traktamenten från riksdagen för att han varit skriven hos sin mor i Nyköping. När Aftonbladet granskat hans uppgifter uppstår flera oklarheter som Bengtzboe i efterhand måste korrigera.

ANNONS
|

Erik Bengtzboe, tidigare ordförande för Moderata ungdomsförbundet, bor merparten av tiden tillsammans med fru och barn i en bostadsrätt i södra Stockholm. Han har dock varit skriven i sin mammas villa i Nyköping från 2013 tills han konfronteras av Aftonbladet i mars 2019. Under den tiden har han enligt riksdagens regler fått traktamente och halva hyran betald för bostadsrätten som beskrivs som en övernattningslägenhet.

Misstag hos mamma

Att han varit skriven hemma hos sin mor beskriver Bengtzboe först som ett misstag. Han uppger att han egentligen bor ett annat hus i Nyköping som han äger tillsammans med sin mamma.

ANNONS

Det visar sig också vara felaktigt, det uppgivna fritidshuset ägs bara av hans mor. I den första intervjun med Aftonbladet uppgav Bengtzboe att han bott i fritidshuset de senaste fem åren. Men det tvingades han i efterhand korrigera till att han flyttade in 2017. Den moderate riksdagsmannen folkbokförde sig dock i huset först sedan han fått frågor från tidningen.

Krävs permanentstandard

Enligt riksdagens regler kan dock bara bidrag till en övernattningslägenhet ges om bostaden på hemorten har permanentstandard.

I ett Facebookinlägg vidhåller Erik Bengtzboe att han bor i Sörmland, men att han glömt att skriva sig på rätt adress.

Det har inte påverkat bidragen från riksdagen, påpekar han. Men trots att han därmed inte har gjort fel tänker han ändå betala tillbaka pengar. Erik Bengtzboe fortsätter:

"Jag är besviken på mig själv för att jag missade att folkbokföra mig på rätt adress och jobbar nu tillsammans med Riksdagen för att räkna fram hur mycket jag ska betala tillbaka."

Carina Larsson, pressekreterare vid Riksdagsförvaltningen, bekräftar att Bengtzboe har kommit in med en begäran om rättning.

- I begäran specificerar ledamoten vilka justeringar han vill göra, och det vi gör nu är att lägga in de här önskade justeringarna i det reseräkningssystem som vi använder oss av. Det kommer att resultera i ett belopp som kommer att dras av i maj på ledamotens arvode, enligt önskemål från ledamoten själv, säger Carina Larsson.

ANNONS

Tar uppgifterna på stort allvar

Moderaternas gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, skriver i en kommentar att han tar uppgifterna på stort allvar:

"Alla riksdagsledamöter ska följa de regler som gäller för resor och ersättningar. Det första och viktigaste är naturligtvis att eventuella utbetalningar som gjorts på felaktiga grunder betalas tillbaka."

Riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl lämnade tidigare i år Liberalerna efter att Aftonbladet avslöjat att hon under flera år hyrt sin makes lägenhet i Stockholm och fått ut maxersättning från riksdagen, trots att den faktiska avgiften för bostadsrätten var betydligt lägre.

TT

ANNONS