Elisabeth Svantesson (M) vid en presskonferens i måndags.
Elisabeth Svantesson (M) vid en presskonferens i måndags.

M-topp fick bidrag för dubbla boenden

Samtidigt som familjen bodde i en bostadsrätt i södra Stockholm var Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson, skriven i Örebrotrakten. Därmed kunde hon få tiotusentals kronor för dubbelt boende.

ANNONS
|

Med hänvisning till dokument från riksdagen uppger TV4 att situationen varat i tre år fram till 2017. Först bodde Svantesson i en lägenhet i Örebro, sedan flyttade hon till en sommarstuga i Nora. Bara under 2016 ska hon på så sätt ha fått 50000 kronor i bidrag, rapporterar TV4 Nyheterna.

"Följt reglerna"

Elisabeth Svantesson bemöter uppgifterna i ett inlägg på Facebook :

"Jag har följt de lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter. Sedan 2006 har jag varit riksdagsledamot för Örebro län. Det har under hela tiden varit självklart för mig att vara skriven och ha en bostad i valkretsen. Länet är basen för mitt riksdagsarbete", skriver hon i inlägget.

ANNONS

Hon uppger vidare att huset i Nora är ett fullt utrustat åretruntboende, och att ersättningen bara gäller hennes andel av avgiften för lägenheten i Stockholm. "Ingen ersättning har betalats ut för de boendekostnader jag haft i Örebro län", skriver hon.

TT: Men var det nödvändigt att vara skriven på adressen?

- För mig är det självklart att både vara skriven och ha min bas i det län jag representerar, och det är också helt enligt regelverket. Jag menar att det måste vara möjligt för ledamöter som inte bor i Stockholm att vara skrivna i sitt hemlän och inte tvångsskriva sig i Stockholm, säger Svantesson.

TT: Är det då nödvändigt att också begära ersättning?

- Jag kan förstå att många har åsikter om riksdagsledamöternas ersättningssystem, och jag tycker det är bra att de diskuteras. Men de finns till för att man ska kunna vara skriven i sin valkrets och ha ett boende i Stockholm.

ANNONS

Får stöd

Ersättningen handlar om 110 kronor per dag för de dagar Svantesson jobbat i Stockholm, uppger hon. Skulle hon avstått det extra boendet hade det enligt henne istället inneburit kostnader i form av hotellövernattningar. Hon tycker att det är för tidigt att säga om det hela kommer att påverka förtroendet för henne, men understryker att hon inte brutit mot några regler.

- Reglerna baserar sig på det faktum att riksdagsledamöterna kommer från hela landet. Och vi vill inte att bara stockholmare ska sitta i riksdagen, säger hon.

Elisabeth Svantesson får också stöd av M:s gruppledare Tobias Billström.

- Det finns ingenting i Elisabeth Svantessons beslut som strider mot de regelverk som är uppställda, säger han till TV4 och fortsätter:

- Hon har följt dem till punkt och pricka och det tycker jag är bra.

ANNONS

Sedan 2017 är Svantesson och familjen skriven i en bostadsrätt i Örebro.

Uppgifterna om Svantesson kommer efter att flera andra borgerliga politiker varit i blåsväder kring dubbla boenden, senast Moderaternas arbetsmarknadspolitiske talesperson Erik Bengtzboe.

TT

ANNONS