Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på pressträffen.
Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på pressträffen.

M preciserar krav på kommunerna

Moderaterna vill ställa en rad krav på kommunerna för att de ska få ta del av tio miljarder kronor i allmänna statsbidrag om partiet får leda landet efter helgens val. Inga bidrag till papperslösa och hembesök för att kolla fusk är två av dem.

ANNONS
|

- Nu preciserar vi villkoren för att få ta del av välfärdsmiljarderna, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en pressträff.

Partiet har lovat 20 miljarder i allmänna statsbidrag till kommuner och landsting under nästa mandatperiod men hälften av summan ska villkoras.

Kommunerna ska ställa krav på alla med arbetsförmåga att delta i aktiviteter på heltid för att få del av socialbidrag. Inga bidrag får ges till personer som är papperslösa och som inte har tillstånd att vara i landet.

ANNONS

Kommunerna måste också göra fler hembesök för att upptäcka fusk, men också för att kontrollera om kvinnor hålls isolerade och inte får komma ut och söka arbete, beskriver Svantesson.

Hon säger att det finns flera kommuner, som Sundbyberg, Helsingborg och Växjö, som redan framgångsrikt arbetar med de metoderna.

M vill också att det ska ställas krav på att nyanlända och deras anhöriga ska få plats på svenskundervisning, SFI, inom en månad. Föräldralediga ska också delta.

Moderaterna anser att kraven är helt avgörande att ställa för att hålla nere kostnaderna för socialbidrag, eller försörjningsstöd som det formellt kallas, de kommande åren.

TT

ANNONS