Moderatledaren Ulf Kristersson vill att ungerska Fidesz slängs ut ur den europeiska partigrupp där svenska M och KD ingår. Arkivbild.
Moderatledaren Ulf Kristersson vill att ungerska Fidesz slängs ut ur den europeiska partigrupp där svenska M och KD ingår. Arkivbild.

M och KD vill utesluta Orbáns parti

Moderaterna och Kristdemokraterna kommer att kräva att Ungerns regeringsparti Fidesz och dess kontroversielle partiledare, premiärminister Viktor Orbán, utesluts ur den partigrupp i EU där M och KD ingår.

ANNONS
|

- De verkar inte lämna frivilligt och de ändrar helt uppenbart inte inställning i fundamentala frågor. Då ser vi inte något annat alternativ till att de utesluts, säger moderatledaren Ulf Kristersson till TT.

KD:s verkställande utskott har kommit till samma slutsats.

”Vi anser inte att Fidesz hör hemma i EPP och menar att de bör uteslutas”, säger partisekreteraren Peter Kullgren i ett pressmeddelande.

ANNONS

Vill starta uteslutningsprocess

Kullgren motiverar det med att Ungern haft en negativ tendens under lång tid vad gäller rättsstatens utveckling och demokratins spelregler. Än allvarligare blev det när tankesmedjan Freedom House beskrev Ungern som ”delvis fritt” – en status som inget tidigare EU-land fått.

M-ledaren Kristersson säger att hans parti kommer att gå i täten för att Fidesz ska slängas ut. Ett av de första stegen blir att samla ihop minst sju partier från fem länder, för att starta en uteslutningsprocess i EPP. Gruppen, där bland andra också tyska CDU och CSU sitter, samlar kristdemokratiska och konservativa partier i Europa och är den största partigruppen i EU-parlamentet.

"Antisemitisk underton"

Ulf Kristersson säger att de senaste veckornas uttalanden från Orbán och Fidesz har varit helt "horribla".

- Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, säger Kristersson och syftar bland annat på kampanjer mot den amerikanske, ungerskfödde miljardären och filantropen George Soros och EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker.

Kampanjerna följer ett ofta använt mönster där Soros och EU anklagas för att vilja låta, som det beskrivs, invandrare översvämma Europa.

ANNONS

EU har inlett ett formellt förfarande, ett så kallat artikel 7-förfarande mot Ungern, för avsteg från grundläggande värden i unionen.

Debatt om Fidesz

Enligt Ulf Kristersson höll EPP-ledarna på sitt möte i Bryssel den 17 oktober förra året en debatt om Fidesz utveckling och förehavanden, med budskapet att partiet som styrande I Ungern måste ändra inriktning, eller lämna EPP. Det verkar dock inte ha tagit skruv, enligt Moderatledaren.

- Det är uppenbart att de inte accepterar den kritik de fick, säger Ulf Kristersson som inte anser att Moderaterna förtjänar kritik för att ha varit för milda i sitt agerande.

Trots många års kritik mot att Fidesz är en del av EPP har majoriteten i gruppen hittills legat lågt med kritik mot partiet. Men läget har ändrats under den senaste tiden.

TT

ANNONS