Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild.
Statsminister Ulf Kristersson (M). Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

M-källa: Hård stämning på mötet

Moderaternas riksdagsgrupp verkar ställa sig bakom den omtvistade könstillhörighetslagen.
"Riksdagens 6 av 8 partier står bakom detta och det är hög tid till att gå till beslut”, säger gruppledaren Mattias Karlsson efter ett krismöte.
En M-källa säger till TT att det handlar om att rädda statsminister Ulf Kristersson auktoritet.

ANNONS

Gruppledaren Mattias Karlsson vill inte kommentera vad som sades på mötet.

"Vad gäller sakfrågan är det precis som vi sagt tidigare, det är en komplex fråga. Det genomarbetade förslaget som nu ligger på bordet är en välbehövlig modernisering av en 50 år gammal lag. I grunden handlar det här om att stärka livsvillkoren och motverka psykisk ohälsa för transpersoner", skriver Karlsson till TT.

En M-källa beskriver stämningen på mötet som hård.

"Det var ett tydligt budskap att det nu handlar om att rädda Ulf Kristerssons ansikte och auktoritet", skriver källan och fortsätter:

"Allas invändningar finns kvar. Men nu sattes sakfrågan i andra rummet, och Ulfs auktoritet i första."

ANNONS

Huruvida det är en utbredd uppfattning i gruppen är oklart.

Kompakt motstånd

En källa har uppgett att det varit ett kompakt motstånd mot lagen i riksdagsgruppen och att bara ett tiotal av 68 riksdagsledamöter egentligen är för förändringen.

Det är främst förslaget om att sänka åldersgräns för att byta juridiskt kön från 18 till 16 år som upprör.

Inom delar av partiet hittas samtidigt stöd för förslaget. Noa Cortinez Samenius, ordförande för Muf Stockholm, säger till TT att förslaget är “välbalanserat”.

– Det här är en normalisering, tycker jag, av hur lagstiftningen ser ut på det här området i våra grannländer. Det är en modernisering av en 50 år gammal lag. Det känns naturligt att vi står bakom den tillsammans med fem andra riksdagspartier.

Personligt engagerad

I torsdags sade Ulf Kristersson att han personligen hellre sett en åldersgräns på 18 år. Det rörde upp en storm, då Kristersson varit personligen engagerad i frågan och enligt källan mer eller mindre "tvingat" riksdagsgruppen att gå med på förslaget.

Enligt TT:s uppgifter sade Kristersson i ett särskilt möte med riksdagsgruppen i höstas att det är 16-årsgräns som ska gälla.

En källa uppger att det har sått split inom M.

– Jag har inte upplevt något liknande i partiet förut, säger M-källan.

ANNONS

Det var i torsdags som socialutskottet ställde sig bakom den nya så kallade könstillhörighetslagen. Endast Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna var emot, men det har funnits interna splittringar i andra partier.

Omröstningen i riksdagen kring det nya lagförslaget ska ske den 17 april.

ANNONS