Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets budgetmotion.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets budgetmotion.

M försöker locka tillbaka C och L

Moderaterna vill sänka inkomstskatterna med 20 miljarder kronor nästa år. De är också öppna för budgetförslag som kan locka tillbaka C och L.

ANNONS
|

Moderaternas budgetmotion är tänkt att utmana regeringens avskalade övergångsbudget. Men Centern (C) och Liberalerna (L) har öppnat för samarbete med Socialdemokraterna (S), om de får igenom en borgerlig politik.

- Förutsättningarna för att driva sådana krav är större i en borgerlig regering än i en socialdemokratisk, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Han hoppas fortfarande på samarbete med C och L. Och hans partiledarkollega Ebba Busch Thor (KD) vädjar också till C och L att "komma hem till Alliansen".

ANNONS

M lockar

Ett par dagar innan C:s och L:s besked i veckan om att öppna för förhandlingar med S, så kom M med ett nytt erbjudande. Bland annat erbjöd sig M att gå med på ett antal sakpolitiska förslag som C och L är särskilt angelägna om.

Ett sådant är slopad värnskatt. Det är något L krävt länge men inte fick gehör för i den förra Alliansregeringen.

- Att påbörja nedmonteringen av värnskatten under mandatperioden är vi helt beredda att göra, säger Ulf Kristersson.

M:s ekonomisk politiske talesperson Elisabeth Svantesson uppger att M är berett att föra en diskussion om värnskatten redan nu, även om något sådant förslag inte finns med i M:s budgetmotion. Det kan ske genom att partierna skriver ihop sig när budgeten behandlas i finansutskottet.

Stöd från SD?

I sin budgetmotion föreslår M ett nytt jobbskatteavdrag om tio miljarder kronor nästa år. Dessutom vill M höja skiktgränsen för när statlig skatt ska betalas och sänka skatten ytterligare för pensionärerna.

Skattesänkningarna och satsningar på bland annat polis, försvar och vård finansieras delvis med besparingar och omprioriteringar till exempel i arbetsmarknadspolitiken, i byggsubventioner och genom att skattereduktionen för fackliga medlemsavgifter slopas.

ANNONS

Dessutom använder M hälften av det beräknade överskottet i statsbudgeten. Det gör att överskottsmålet i statsfinanserna uppfylls med råge.

Om C, L och S inte blir överens om ett budgetsamarbete finns möjlighet för M att få igenom sina budgetförslag även med stöd enbart av Kristdemokraterna (KD) och Sverigedemokraterna (SD).

"Rätt tydliga"

SD:s viktigaste krav på M är att partiet har "en plan" för lägre migrationsrelaterade kostnader.

Moderaterna räknar med att migrationskostnaderna blir 1,8 miljarder kronor lägre 2019 jämfört med regeringens övergångsbudget.

Det beror i huvudsak på att M utgått från de senaste prognoserna från Migrationsverket, där man räknar med färre asylsökare än tidigare. Inte på åtgärder som M föreslår. M vill dock satsa mer på att verkställa fler avvisningar.

- Vi är rätt tydliga med att vi vill ha en stramare migrationspolitik, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

M vill att den tillfälliga stramare asyllagen förlängs när den går ut nästa sommar. De besparingar som då blir fallet finns inte inlagda i budgetmotionen.

- Regeringen bör omedelbart lägga fram den remiss som krävs för att kunna få igenom en lagstiftning som gör att lagen inte upphävs den 19 juli nästa år, säger Kristersson.

ANNONS

När det gäller integration så föreslår M en besparing på en halv miljard kronor. SD vill spara 7,8 miljarder på nyanländas etablering 2019.

TT

Fakta: M-budgetförslag för 2019

Förstärkt jobbskatteavdrag: 10 miljarder kronor (mdr)

Höjd skiktgräns för statlig skatt: 4 mdr

Sänkt skatt för pensionärer: 5, 8 mdr

Utökat rut-avdrag: 0,25 mdr

Höjda statsbidrag till kommunerna: 5 mdr

Fler polisanställda: 0,5 mdr

Höjda polislöner/betald utbildning: 0,38 mdr

Stärkt rättsväsende/övriga polissatsningar: 0,57 mdr

Kortare vårdköer: 2,62 mdr

Bättre villkor för specialistsjuksköterskor: 0,4 mdr

Ökade försvarsanslag: 3 mdr

Avskaffad flygskatt: 0,7 mdr

Utökad undervisningstid i skolan: 0,17 mdr

Fler karriärlärare och lärarassistenter: 0,36 mdr

Obligatorisk språkförskola för nyanlända: 0,13 mdr

Fler förvarsplatser för som ska utvisas: 0,1 mdr

Källa: Moderaternas budgetmotion

ANNONS