Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Moderaterna inleder en bussturné med fokus på lag och ordning.

M: Fler som begår brott ska utvisas

Utvisning för fler brott och tillfälliga visitationszoner i vapentäta områden, föreslår Moderaterna. Justitieminister Morgan Johansson (S) vill gå ännu längre.

Moderaterna riktar nu fokus i sin valrörelse på frågor som handlar om lag och ordning.

Partiet vill att det ska bli enklare att utvisa människor som begått brott ur landet. De vill sänka grundkraven för utvisning så att brott med straffvärde på sex månader till ett år ska kunna leda till utvisning. I dag krävs normalt att en person döms till mer än ett års fängelse.

- Utvisning sker i ganska få fall i dag och många utländska medborgare får avtjäna sitt straff i Sverige. I grunden är det ganska enkelt – begår man brott i landet och inte är svensk medborgare så ska man inte vara i Sverige, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Spridning av bilder

Genom flera åtgärder vill Moderaterna stävja vardagsbrottsligheten. Förutom att ge polisen ett större uppdrag att utreda seriebrottslighet och ligor, vill de också göra det enklare för polisen att dela bilder på misstänkta gärningsmän när det gäller brott som till exempel stölder och inbrott. Moderaterna vill även ta fram ett it-system för butiksägare att dela bilder på misstänkta tjuvar och rånare.

TT: Hur ska det här göras rättssäkert?

- Då får man kräva att det är ett slutet system dit obehöriga inte har tillgång. Många butiksinnehavare i dag tycker sig vara helt rättslösa, det sker stöld efter stöld och polisen måste prioritera grövre brott, säger Ulf Kristersson.

Tillfälliga visitationszoner

Partiet föreslår att tillfälliga visitationszoner ska kunna införas för att "avväpna gängen" i områden med mycket vapen. Polisen ska kunna visitera människor utan brottsmisstanke.

- På vissa håll har kriminella grupper ett järngrepp om området och människor får sina liv totalt begränsade av det. Därför vill vi införa den här möjligheten, säger Gunnar Strömmer, Moderaternas partisekreterare.

Även Socialdemokraternas Morgan Johansson ser möjligheter med visitationszoner, som används i exempelvis Danmark.

- Jag stänger inte dörren men i ett första steg behöver man titta på hur det har fungerat i andra länder. Man får tillsätta en utredning som sammanställer erfarenheterna, säger han.

- En nackdel är att man riskerar att tappa förtroende hos boende i området om det överanvänds.

Morgan Johansson är även överens med M om vilka strafflängder som ska kunna leda till utvisning.

- Men utöver det vill jag se över de omständigheter som domstolen ska beakta vid utvisning – levnadsförhållanden, vistelsetid och familjeanknytning. Jag skulle vilja se över de omständigheterna i skärpande riktning, så att det blir lättare att utvisa den som har begått brott.

Kontant tipspeng

Moderaterna vill i övrigt införa en typ av kontant tipspeng för personer som kan lämna uppgifter om illegala vapen samt satsa 50 miljoner kronor på drog- och vapenhundar till polisen.

Partiet vill dessutom höja minimistraffet för grov stöld från sex månaders fängelse till minst ett år, och införa en ny rubricering kallad "inbrottsstöld" med samma straffnivå.