Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och partiledare Ulf Kristersson var i Fittja i Botkyrka kommun för att träffa poliser och näringsidkare, och presentera partiets program mot gängkriminalitet.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé och partiledare Ulf Kristersson var i Fittja i Botkyrka kommun för att träffa poliser och näringsidkare, och presentera partiets program mot gängkriminalitet.

M: Fler häktade ett medel mot gängkriminella

Moderaterna vill göra det svårare att vara gängkriminell. Partiet presenterar ett tolvpunktsprogram med förslag som ska förebygga brott och leda till att fler kriminella låses in – bland annat genom obligatorisk häktning i fler fall än i dag. Justitieministern pekar dock på finansieringsproblem.

ANNONS
|

- Vi måste vara tuffa mot själva gängen, men också mot själva gängkriminalitetens orsaker. Vi måste låsa in människor som begår skjutningar, begår mord på öppen gata. Då krävs fler poliser med mer resurser och muskler för att snabbare kunna agera. Men vi måste också vara långsiktiga och preventiva, och hjälpa människor att komma ut ur gängen och bygga en bättre framtid, säger Moderaternas ledare Ulf Kristersson.

ANNONS

Fittja i Botkyrka kommun sydväst om Stockholm är ett av de 23 områden som av polisen pekats ut som särskilt utsatta, och där kriminella grupperingar påverkar de boendes och näringsidkarnas vardag negativt. Det är också den plats där Moderaterna presenterade sitt program med en rad förslag – såväl gamla som nya – tänkta att stävja gängkriminaliteten i landet.

"Bugga" oftare

Ett av de nya är att gränsen för när häktning ska vara obligatorisk sänks. I dag är häktning obligatorisk vid brott med minimistraff två år, en gräns som M i stället vill lägga vid ett år. Därmed omfattas även brott som till exempel grov misshandel, rån och utpressning, enligt M.

- Det är viktigt att direkt kunna plocka kriminella från gatan. Man ska inte komma direkt ut igen och ha möjlighet att fortsätta begå brottslighet, säger Tomas Tobé, partiets rättspolitiske talesperson.

Moderaterna vill också ge polisen större möjligheter att använda sig av hemliga tvångsmedel, som hemlig teleavlyssning. Det ska kunna användas vid brott med minimistraff på ett år, i stället för dagens två år. Dessutom föreslår M att polisen ska få använda sig av hemlig rumsavlyssning, så kallad buggning, vid brott med minimistraff på två år. Gränsen ligger nu vid fyra år.

ANNONS

Många kommuner och frivilligorganisationer erbjuder i dag avhopparverksamhet för gängkriminella. Men det räcker inte, enligt M.

- Staten behöver nu kliva in för att vi ska få fler unga att lämna ett kriminellt liv. Det är enorm vinst inte bara för den enskilda unga, utan också för hela samhället, säger Tobé.

"Skåpmat"

Förslagen kommer att kräva stora ekonomiska förstärkningar av hela rättsystemet.

- Moderaterna har presenterat omfattande satsningar på polisen, på åklagarna, domstolarna och Kriminalvården. Hela rättssystemet behöver stärkas för att vi med full kraft ska kunna bekämpa gängkriminaliteten, säger Tomas Tobé.

"Gammal skåpmat", säger justitieminister Morgan Johansson (S) om förslagen, även om han rent principiellt inte har några synpunkter. Men han ställer sig frågande till hur Moderaterna tänkt finansiera förslagen.

- Det kommer att bli mycket stora kostnader, och det kommer Moderaterna aldrig ha råd med. Man finansierar inte en enda plats i häkte eller på anstalt med en skattesänkning, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: De tolv punkterna

1. Brott som har samband med uppgörelser i kriminella grupperingar ska kunna leda till dubbla straff.

2. Nya påföljden vistelseförbud införs, vilket innebär att en dömd ska kunna förbjudas att vistas i ett område under en viss tid efter avtjänat fängelsestraff.

3. Obligatorisk häktning vid misstanke om brott med ett minimistraff på fängelse i ett år, istället för dagens två år, för att kunna frihetsberöva fler kriminella.

4. Öka möjligheten att använda sig av hemliga tvångsmedel, som hemlig teleavlyssning och hemlig rumsavlyssning.

5. Stärkt vittnesskydd och införandet av ett kronvittnessystem. Skärpta straff för övergrepp i rättssak.

6. Större möjligheter att ta egendom i beslag från skuldsatta kriminella.

7. Gör det straffbart att skydda kriminella genom att exempelvis lämna ett falskt alibi i polisförhör.

8. Använd de kommunala förvaltningarna mer i det brottsbekämpande arbetet.

9. Personer under 18 år som begår grova brott ska tas om hand av en ny, särskild enhet inom Kriminalvården, för att avlasta landets socialtjänster.

10. Skärpta straff för narkotikaförsäljning.

11. Skärpta straff för vapenbrott.

12. Inför ett nytt nationellt avhopparprogram för de gängkriminella som vill lämna den miljön.

Källa: Moderaterna

ANNONS