Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under sitt tal på Järvaveckan.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson under sitt tal på Järvaveckan.

M deltar i migrationsutredning – trots kritik

Moderaterna kommer att vara med i den parlamentariska migrationsutredningen, men är fortfarande kritiska.

ANNONS
|

I fredags presenterade regeringen med stöd av Centerpartiet och Liberalerna direktiven till en utredning, dit alla riksdagspartier bjudits in för att ta fram förslag för den framtida migrationspolitiken. Moderaterna kritiserade inriktningen och var tveksamma till att ens vara med.

- Vi är verkligen mycket kritiska till detta, och det kändes i stunden som om det inte var meningsfullt överhuvudtaget, men även dåliga utredningar måste man vara med i – av det enkla skälet att då kan man åtminstone göra sin röst hörd och berätta vad man borde ha kommit fram till, säger Ulf Kristersson

ANNONS

Moderatledaren gav sitt besked om att M trots allt kommer att delta, efter sitt tal på Järvaveckan, där han var sist ut av partiledarna. Järvaveckan avslutades på söndagen och lockade i år över 50000 besökare, vilket är nytt rekord för arrangemanget.

Förlora kontrollen

Även i talet tog Kristersson upp regeringens utredning och kritiken om att det kommer att leda till mer invandring.

- Det är huvudlöst, vårdslöst och ansvarslöst. Regeringen håller på att förlora kontrollen över vad som händer i Sverige. De förstår inte riskerna med detta.

Det var smällvarmt i solen framför scenen på Spånga IP i norra Stockholm, ett av de utanförskapsområden som mycket kretsade kring i Kristerssons tal.

- De som får betala priset för den misslyckade integrationen är alla hederliga, hårt arbetande människor som bor i våra utanförskapsområden, sade han.

- Integrationskrisen är vår tids ödesfråga. Och den griper in i nästan alla politiska områden – jobben, skolan, brotten, bidragen och inte minst barns möjligheter att lyckas i framtiden.

ANNONS

Stram politik

Kristersson talade mycket om att han anser att asylpolitiken måste vara mycket stram, så länge integrationen inte fungerar.

- I Sverige har vi förenat riktigt stor invandring med riktigt dålig integration. Det är en riktigt farlig kombination.

Men han talade också om vikten av att lära sig svenska och att alla ska ha samma chanser. Att klassresan börjar i klassrummet.

- Skolan är ju viktig för alla barn. Men den är helt avgörande för de barn som fått en tuffare start i livet än andra barn. Och därmed avgörande för hur integrationen fungerar, sade Kristersson.

Kaxigt löfte

Moderaterna har nyligen satt igång ett internt arbete för att ta fram ny integrationspolitik. Och målet är högt satt:

- Vi har tillsatt en integrationskommission för att ta fram världens bästa integrationspolitik. Bokstavligt talat, världens bästa. Från ax till limpa, från invandring till integration, från gränskontroll till det svenska medborgarskapet, sade Kristersson.

ANNONS

- Från ett nej som betyder nej: du får inte stanna i Sverige utan måste återvända. Till ett ja som innebär ett ja: du är välkommen att stanna i Sverige.

TT

ANNONS