- De blir ett underlag till regeringen. Att mot den bakgrunden hävda att man är oppositionspartier håller inte. Man blir stödpartier, säger M:s partisekreterare Gunnar Strömmer på en pressträff där M ger sin syn på det som av en del börjat kallas januariöverenskommelsen.
M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att ett annat namn kanske blir mer rättvisande när C och L inser vidden av den.
- Risken finns att den kommer att kallas januariblåsningen, säger hon.
Gunnar Strömmer konstaterar att överenskommelsen täcker budgeten och en lång rad frågor.
- Det står också att partierna inte ensidigt får göra upp med andra partier. Rollfördelningen blir klar. C och L blir stödpartier och vi går i opposition, säger Strömmer om läget efter helgen, om Löfven väljs till statsminister på fredag.
Björklund glider
Enligt Gunnar Strömmer gäller nu inte heller strävan att isolera Vänsterpartiet. Det handlar om formuleringen i överenskommelsen om att V inte ska ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige.
- Det var ett viktigt principiellt ingångsvärde för den här överenskommelsen. Jag uppfattade det som ett väldigt viktigt argument, inte minst från Liberalerna, att ytterkantspartierna skulle hållas utanför inflytande över den politiska inriktningen. Sen tog det tre dagar och så är det alldeles uppenbart att formuleringen inte gäller som den står, Björklund glider på formuleringen och Sjöstedt kräver förhandlingar med Löfven.
- De som ingått överenskommelsen måste väl fråga sig om en så bärande del i den efter tre dagar visat sig vara ett sluttande plan, så kan man undra över hållfastheten i den i stort, säger Strömmer.
"Liberal nagel"
Liberalerna vill inte kommentera bredsidan från Moderaterna. Men Centerledaren Annie Lööf säger att hon kommer att vara en "liberal nagel i ögat" på S, så att överenskommelsen verkligen genomförs.
- Överenskommelsen är en gedigen liberal reformagenda, som vi inte har sett på de senaste två mandatperioderna. Dessutom får Sverige en fungerande regering. Nu är det upp till bevis för S hur de väljer att genomföra denna överenskommelse, säger Lööf.
- För oss är det viktigt att inte göra som alla Alliansens fyra partier gjorde för fyra år sedan, nämligen att släppa fram Stefan Löfven och låta Vänsterpartiet diktera politiken, utan i stället själva gå in och ta ansvar genom ett budgetsamarbete, säger hon med syftning på decemberöverenskommelsen.
Glömt vanliga löntagare
Elisabeth Svantesson säger att det finns många bra förslag i överenskommelsen, men det finns skäl att oroa sig för andra delars inverkan på ekonomi och arbetsmarknad.
- Allt går inte att kostnadssätta, men det handlar om 60-65 miljarder under mandatperioden, säger Svantesson.
Hon anser att vanliga löntagare prioriteras bort och att arbetslinjen försvagas.
- Det saknas politik för vanliga löntagare, säger Svantesson som bedömer att den gröna skatteväxling som föreskrivs i överenskommelsen kommer att slå mot låg– och medelinkomsttagare genom till exempel höjda bensin- och dieselskatter.
TT