Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mikael Oscarsson (KD), försvarspolitisk talesperson för KD, väcker interpellation om informationen inom regeringen om IT-skandalen på Transportstyrelsen. Arkivbild

M: Allt mer obegripligt

Moderaterna reagerar nu på att dåvarande statssekreterare Ann Linde (S) fick information om skandalen på Transportstyrelsen redan i september 2015.

Ann Linde, som i dag är EU-minister, bekräftade för TT i torsdags att hon i september 2015 fick veta att Säpo var "mycket oroligt" över vad som pågick på Transportstyrelsen och att man skulle inleda en tillsyn. Månaden därpå fick hon veta att Säpo rekommenderade ett omedelbart stopp för outsourcingen av IT-verksamheten.

Nya frågor

Trots detta agerade inte justitiedepartementet. Ansvarig minister, Anders Ygeman (S) fick inte ens veta något förrän i januari 2016.

- Lindes besked väcker nya frågor. Vad vidtog hon för åtgärder som statssekreterare hos Ygeman för att försöka stoppa detta? säger Hans Wallmark.

- Det blir också mer och mer obegripligt varför ingen informerade landets statsminister om rikets säkerhet. Det väcker också frågan när andra statssekreterare, som de hos statsministern, fick informationen, säger Wallmark.

Sen information

Det handlar framför allt om Emma Lennartsson, som enligt Stefan Löfven informerade honom först i januari 2017. Då får ansvarig minister, Anna Johansson (S), också informationen. Det är också först då regeringen entledigar Transportstyrelsens generaldirektör Maria Ågren utan att ange orsaken. I juli blir det känt att hon begått brott i datahanteringen.

TT har sökt Emma Lennartsson, men hon vill inte svara på några frågor. TT har även sökt den förre statssekreteraren hos dåvarande infrastrukturminister Anna Johansson (S), Erik Bromander, utan resultat.

Offentlig debatt

Kristdemokraternas försvarspolitiska talesperson Mikael Oscarsson, som är den som KU-anmält regeringen för skandalen på Transportstyrelsen, vill nu ha en debatt med EU-minister Ann Linde (S) i riksdagen. Han väcker därför en interpellation om vilken information hon fick och vad hon gjorde med den.

- Jag tycker att det är viktigt att få en offentlig debatt om regeringens tjuvhållande av informationen, säger Oscarsson till TT.