Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerns partiledare Annie Lööf (C) och statsminister Stefan Löfven (S). Många vill se dem i samma regering, gärna tillsammans med Liberalerna. Arkivbild.

Många vill se samarbete mellan blocken

Fyra av tio svenskar vill ha en blocköverskridande regering. Det mest populära förslaget är en koalition med S, C och L. Det visar den senaste nationella Som-undersökningen från Göteborgs universitet.

I enkäten under hösten 2017 angav 39 procent av de svarande spontant att de helst vill ha en regering med partier från både den rödgröna sidan och den borgerliga Alliansen. Det är det högsta stödet för en sådan regering som noterats i forskarnas mätningar.

Henrik Ekengren Oscarsson, professor i statsvetenskap, tror att opinionen påverkats av det parlamentariska läget efter valet 2014.

- Vi pratar mycket mer om blocköverskridande regeringar än man gjort tidigare, säger Ekengren Oscarsson.

Flest väljare i mitten

Men han ser också en mera djupgående förklaring.

- De flesta väljare finns ju i mitten, påpekar Henrik Ekengren Oscarsson.

- De önskar sig inga ideologiska experiment, utan vill mer pragmatiskt att det ska fungera, och vara stabilt och förutsägbart.

Henrik Ekengren Oscarsson tror att de koalitioner över blockgränsen som förekommer i kommuner och landsting kan få väljarna att bli mer positiva till ett liknande samarbete på riksnivå.

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker att mer samarbete över blocken är en bra idé.

- Det är inte upp till mig att i dagsläget recensera olika regeringskonstellationer. Men däremot tror vi att det är bra för Sverige att ha mer samarbete och så får vi se sedan hur det kan se ut, säger hon till TT.

Hon tillägger att det är en blocköverskridande regering som statsministern har argumenterat för under hela mandatperioden. Det är viktigt, understryker hon, att bryta upp den blockpolitik som enligt henne "delvis har förlamat politiken".

"Tänker inte om"

Men hos Centerpartiet är motståndet fortfarande kompakt.

- Vi har inga planer på att tänka om. Vi grundar inte våra tankar på hur vi ska samarbeta på opinionsundersökningar, säger Michael Arthursson, Centerpartiets partisekreterare.

- Jag har inte haft möjlighet att ta del av den här undersökningen mer än det du säger nu, men det är viktigt att kunna stå upp för vad man vill ha, och vad man vill ha för regeringsalternativ.

Samtidigt som han utesluter samtal om en mittenregering påpekar han att om Alliansen inte får en majoritet efter valet kan det bli blocköverskridande samtal. Förstahandsvalet är dock givet.

- Vi tror att en Alliansregering skulle föra en mycket bättre politik, säger han.

Under tisdagen kom dock ett besked som skapar en djup splittring inom Alliansen. Centerpartiet släpper igenom regeringens förslag om att 9 000 unga ensamkommande flyktingar får en ny chans att stanna i Sverige, något som KD, M och L säger blankt nej till.

Litet stöd för ren S-regering

Den näst mest populära regeringen i enkätsvaren är en borgerlig koalition, som föreslogs av 13 procent. En rödgrön koalition föreslogs av 10 procent, medan en ren S-regering fick stöd av 6 procent. En rad andra förslag eller kombinationer, bland annat med Sverigedemokraterna, förekom också i svaren.

De tidigare mätningarna av stödet för en blocköverskridande regering har gjorts i undersökningar vid vallokalerna. I en undersökning inför valet 2014 var stödet 26 procent. Nu ställdes frågan för första gången i Som-enkäten, vilket kan ha gjort stödet större.

- Det är högre än jag kunnat tro, säger Henrik Ekengren Oscarsson.