Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Möllevångstorget i Malmö under nyårsfirandet 2016. Raketer skjuts rakt in bland nyårsfirande människor. Arkivbild.

Många raketattacker runt om i landet

Raketattacker är ett stort problem när nyårshelgen närmar sig. Sju dagar i rad har anställda inom räddningstjänsten i Landskrona blivit beskjutna när de har ryckt ut på larm.

Runt om i landet har människor, djur, bussar och blåljuspersonal utsatts av fyrverkeribeskjutning sedan några dagar före julafton.

Under torsdagskvällen attackerade ungdomar utrustade med fyrverkeripjäser både polis och allmänheten i stadsdelen Årby i Eskilstuna.

- De skjuter rakt på husen. På varandra. På allt. De gör alla människor rädda. Ingen kan gå ut, säger en boende i området till Eskilstuna-Kuriren.

Siktar mot människor

I Sandviken har ett tiotal äldre ungdomar, uppskattningsvis i 15–18 år, skjutit raketer mot fotgängare i veckan.

- Man siktade på folk med hundar och barnvagnar. Jag trodde inte att det var sant, säger Marie, som inte vågar förekomma med sitt riktiga namn, till Arbetarbladet.

Även i Landskrona har det varit stökigt. För några dagar sedan kastades en raket in på en skola, skriver SVT Helsingborg.

- När vi rycker ut ligger ungdomar i bakhåll och börjar skjuta fyrverkerier och kasta bangers på brandmännen och deras fordon, säger brandchef Eva Lövbom till SVT.

Efter det har beredskapen skruvas upp. Vid varje sådan utryckning kommer räddningstjänsten i Landskrona att ha polisbeskydd som ska säkra området.

Flera larm till polisen

I Stockholms län ringer telefonen för full hos polisen. De senaste dagarna har det ringt så mycket att polisen inte exakt kan uppskatta hur många attacker det rör sig om.

- Men det är massor som ringer och larmar om att ungdomsgäng skjuter raketer och smällare mot människor och fasader. Man är rädda för att bli träffad, säger Eva Nilsson vid Stockholmspolisen till TT.

Oftast sker attackerna på centrumanläggningar och öppna platser och det är svårt för polisen att fånga personerna.

- De springer iväg när vi dyker upp och kommer tillbaka när vi åkt därifrån, säger Eva Nilsson.