Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mer än var femte politiker har utsatts för hot, trakasserier eller våld de senaste fem åren. Arkivbild.

Många politiker utsatta för hot och hat

Mer än var femte politiker uppger att de utsatts för våld, hot eller trakasserier de senaste åren, visar en undersökning som Expressen gjort.

Expressen har granskat hur hot och hat mot förtroendevalda politiker ser ut i Sverige. I undersökningen har 4 126 politiker deltagit och 903 av dem vittnar om att de utsatts för hot, rena överfall och attacker mot bostäder och bilar de senaste fem åren.

713 politiker uppger att de har undvikit debatter och diskussioner på grund av rädsla. Många uppger bland annat att de undvikit diskussioner kring ämnen som invandring och integration.

- Om förtroendevalda tvekar att delta i debatten eller ändrar sina beslut, då är det på riktigt ett hot mot vårt demokratiska system, säger Stefan Löfven till Expressen.

Vidare säger 313 politiker att de har funderat på att lämna politiken just på grund av våld, hat eller trakasserier. Moderatledaren Ulf Kristersson håller med Löfven om att det är ett hot mot demokratin.

- Om vanliga kloka människor inte vill ge sig in i politiken, då lämnar man fältet fritt för människor som antingen är orimligt okänsliga eller för människor med helt andra bevekelsegrunder, säger Kristersson.