Den 1 juni 2002 gick startskottet för den mobilfria dagen. Arkivbild.
Den 1 juni 2002 gick startskottet för den mobilfria dagen. Arkivbild.

Många missar mobilfri dag

Har du lagt mobilen åt sidan? Inte? I dag är det mobilfria dagen som kom till bland annat för att ge människor ljudvila och ro. På senare år har dagen alltmer fallit i glömska.

ANNONS
|

- Det är så integrerat i våra liv men därmed betyder det inte att det kommer vara så i framtiden, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet, om mobiltelefonanvändandet i dag.

Rapporter om mobilanvändandet har det skrivits många under åren. Den 1 juni 2002 infördes den mobilfria dagen som uppmanar alla att stänga av sina telefoner för att värna om den gemensamma ljudmiljön.

ANNONS

Bakgrunden till temadagen går tillbaka till mobiltelefonens startskott. Då ville många låta sin omgivning veta, och framför allt höra, att man ägde en.

- Det finns en diskussion i samhället om det är nyttigt eller inte att ägna sig åt att titta på sina mobiltelefoner hela tiden. Jag tror att det är vardag för människor i urbana områden, att det inte är något verkligt problem, säger Jonas Engman.

Att leva utan en mobiltelefon är någonting han tror de flesta skulle klara av, men han tror samtidigt inte att vi har kommit dit ännu.

- Jag tror det är många, inte bara tonåringar och yngre utan många generationer som tycker sig ha svårt att avstå från mobilen. Så det är kul att vi har den här dagen som sätter fingret på någonting, säger Jonas Engman.

TT

Fakta: Mobiltelefoni

Nio av tio svenskar har en smart mobiltelefon.

Det dagliga mobilanvändandet uppgår till höga nivåer, 88 procent till 96 procent, upp till 55 år. Därefter sjunker det till 74 procent för personer i åldern 56–65 år samt 62 procent för personer i åldern 66–75 år.

En av fyra (25 procent) som är 76 år och äldre använder internet i mobilen dagligen.

Källa: "Svenskarna och internet 2018 - En årlig studie av svenska folkets internetvanor", Internetstiftelsen

ANNONS