Det råder brist på behöriga SFI-lärare, konstaterar Skolinspektionen. Arkivbild.
Det råder brist på behöriga SFI-lärare, konstaterar Skolinspektionen. Arkivbild.

Många brister i SFI-undervisningen

Skolinspektionen har granskat undervisningen i SFI, Svenska för invandrare, i ett antal kommuner och funnit många brister och områden där utbildningen behöver förbättras. Dessutom råder det stor brist på behöriga lärare.

ANNONS
|

En stor brist är att eleverna får i stort sett samma standardiserade lektionsupplägg och arbetsuppgifter oavsett hur bra de är på svenska, och oavsett vad de har för utbildningsbakgrund. I de 15 olika verksamheter som Skolinspektionen har granskat under vintern har man också sett att elever får repetera samma uppgifter flera gånger om och om igen, i stället för att gå vidare i sin språkutveckling.

Enligt Skolinspektionen gör det att elevernas utveckling försenas och att det blir svårare för dem att komma ut i samhället och arbetslivet.

"Under granskningens gång har vi flera gånger sett att undervisningen inte alltid är tillräckligt utmanande, på för låg nivå eller att elever inte uppfattar innehållet som relevant. Konsekvensen kan bli att elever tappar motivationen eller hoppar av utbildningen", säger projektledaren Marcus Rönnegard i ett pressmeddelande.

ANNONS

"Största problemet"

Det råder också stor brist på behöriga och pedagogiskt högskoleutbildade lärare inom SFI – samtidigt som antalet elever har ökat kraftigt. Skolinspektionen pekar ut lärarbristen som ett av de viktigaste problemen att lösa för att få upp kvaliteten på SFI-utbildningen. Gymnasieminister Anna Ekström (S) håller med.

- SFI:s och den svenska skolans största problem är bristen på behöriga lärare. Vi gör bland annat stora satsningar på behörighetsgivande utbildning så att SFI-lärare som saknar behörighet kan få det. Och vi har gett skolverket i uppdrag att göra en särskild rekryteringskampanj för SFI-läraryrket, säger hon till TT.

I vårbudgeten lägger regeringen 60 miljoner kronor på vad man beskriver som "kvalitetshöjande insatser" inom SFI.

- De kommuner som ska göra saker som kan tänkas höjas kvaliteten på SFI ska kunna söka ersättning hos Skolverket för de kvalitetshöjande insatserna. Till exempel it-investeringar, säger Ekström.

ANNONS

Utredning på gång

TT: Vad ska ni göra för att SFI-utbildningen ska bli mer anpassad efter eleverna?

- När jag var ordförande i Saco drev vi frågan att det skulle finnas SFI-utbildningar anpassade till exempel efter läkare. Så jag känner igen problemet. Vi kommer inom kort att tillsätta en utredning om SFI som ska se över just hur vi kan höja kvaliteten och vad som kan göras för att göra utbildningen mer individanpassad, säger Anna Ekström (S) och fortsätter:

- Detta kan kommunerna göra redan i dag och de får större möjlighet att göra det med de tio välfärdsmiljarder som regeringen tillsatt till kommuner och landsting, samt de satsningar vi gör på SFI i vårbudgeten.

TT

ANNONS