Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Sannolikheten är mycket låg för en allmän spridning av mässling då de flesta i Sverige är vaccinerade mot mässling, säger smittskyddsläkare Anders Enocksson. Arkivbild.

Mässlingsfall upptäckt vid skidanläggning

En dansk turist som besökt skidanläggningen Hallandsås har senare visat sig vara smittad med mässlingen. Nu söks personer som kan ha smittats både i Sverige och i Danmark.

Mellan den 13 och 15 februari besökte tre danska turister skidanläggningen och ett värdshus i närheten. Gruppen har åkt bil till skidanläggningen, bott på värdshus, hyrt skidor, stått i liftkön och ätit med andra gäster på uterestauranger i backen.

Smittspårning pågår

I torsdags eftermiddag kontaktades Folkhälsomyndigheten av den danska myndigheten med uppgifter om ett konstaterat mässlingsfall som berör södra Halland. Region Halland, tillsammans med smittskyddet i Skåne och Danmark, startade direkt ett arbete med att spåra smittan genom att söka efter personer som vistats på anläggningen de aktuella dagarna.

- Vi har haft kontakt med värdshuset och fått en lista på alla gäster som vi gått igenom. Ungefär 90 procent är danska medborgare, som nu följs upp av danska smittskyddsmyndigheten, säger Anders Enocksson, smittskyddsöverläkare i Region Halland till Hallandsposten.

Personalen på värdshuset har kontrollerats och det svenska smittskyddet har konstaterat att ingen av dem är drabbade. Samtliga som varit på värdshuset har också kontaktats och ingen av dem har visat sig vara drabbade hittills. Även personal på skidanläggningen kartläggs.

Liten smittrisk

Den drabbade mannen ingick i en grupp på tre personer, där de två andra har skydd mot mässling. Att mannen i huvudsak rört sig utomhus sägs vara bra, eftersom smittrisken utomhus är begränsad.

- Mässlingen kan vara en besvärlig sjukdom, speciellt om man har dåligt immunförsvar eller är väldigt liten, som barn under året. Vi vill begränsa spridningen i Sverige. Nu har vi som tur är bra vaccinationstäckning på 98 procent i hela Sverige när det gäller mässlingen, påssjuka och röda hund som man ger i barnvaccinationsprogrammet, säger Anders Enocksson.