En ny studie visar att vart femte barn upplever att deras bilder stulits på nätet. Arkivbild.
En ny studie visar att vart femte barn upplever att deras bilder stulits på nätet. Arkivbild.

Många tonåringar upplever bildstöld på nätet

Var femte tonåring säger att de någon gång blivit utsatt för bildstöld, visar en ny studie om barns medievanor. Enligt en expert på digital etik behöver barn hjälp att förstå hur fort bilder kan spridas till utomstående på nätet.

ANNONS
|

Sociala medier ger oss möjligheten att ta del av våra vänners och andras privata liv dygnet runt. Men många är oförstående till att de bilder man delar med sig kan spridas utom kontroll. Förståelsen brister särskilt bland barn och unga.

- Barn har ofta en föreställning att man har kontroll över det man sprider. För man tänker "skickar jag en bild via Snapchat så är det bara min kompis som tar emot den". Förståelsen för hur snabbt en bild kan få spridning utanför det är liten, säger Kristina Alexanderson, som är projektledare på Internetstiftelsen och utbildar barn i digital kompetens.

ANNONS

Använt utan tillåtelse

Omvänt är barn inte heller medvetna om att man inte får sprida andras bilder utan medgivande. Enligt en undersökning som Sifo gjort i samarbete med Patent och registreringsverket och Medierådet om barns medievanor och attityder till upphovsrätten, uppger var femte tillfrågad mellan 12 och 16 år att deras bilder använts av någon annan utan att de gett sitt medgivande.

- Man upplever att internet är fritt. Barn som har stängda Instagramkonton har det efter krav från föräldrar. Deras digitala kompetens är inte alltid så hög att de har funderat kring sin integritet på det sättet.

Rättigheter och skyldigheter

Upphovsrätten, som främst riktar sig till att ge skaparen av bilder och filmer rätt att ta betalt för sina verk, säger ingenting om integritetsskyddet på den som porträtteras. Det är en intressant fråga när det gäller spridning av bilder på barn och vad som kan uppfattas som kränkande anser Kristina Alexanderson, då en annan lagstiftning om kränkande fotografering träder in.

- Du som blir avbildad har rätt att inte bli kränk. En bild på mig är en personuppgift. Det är en aspekt som vi vuxna behöver förhålla oss till särskilt när det gäller bilder på barn. Har jag rätt att sprida en bild på mitt snoriga barn hur som helst eller finns det en kränkande aspekt på det.

ANNONS

Enligt Kristina Alexanderson, som tar fram utbildningsmaterial till skolan, är det viktigt att både skolan och vuxna resonerar med barn kring frågor som rör rättigheter och skyldigheter på internet.

TT

Fakta: Så får ditt barn mer digital kompetens

Är ditt barn väldigt aktivt på sociala medier, be barnet välja privat konto i inställningarna.

Prata gärna med ditt barn om att bilder kan spridas till fler än vad man tänkt från början.

Tala med barnet om att det inte är okej att sprida andras bilder utan att först fråga om lov.

Försök undvika att vara moraliserande på vilka bilder de väljer att dela med sig av. För i stället en öppen diskussion och var nyfiken och fråga varför de vill visa sig på bild på ett visst sätt.

Om du själv som vuxen vill dela med dig bilder på dina barn, låt dem vara med och påverka vilka bilder som du lägger upp.

Försök tänka på att väldigt små barn inte kan tala för sig själva om du vill sprida bilder på dem digitalt.

Källa: Kristina Alexanderson, Internetstiftelsen

Fakta: Ny studie om ungas medievanor

Patent och registreringsverket (PRV) har tillsammans med Medierådet och Sifo gjort en undersökning om barn och ungas medievanor och attityd till upphovsrätt. 1000 barn och ungdomar i åldern 12–16 år har deltagit i undersökningen. Bland annat fick de frågan om de upplevt att någon använt deras bilder utan att be om lov. 21 procent svarade ja, 32 procent svarade att man inte visste och 42 procent svarade nej. På nästa fråga, om de skulle vilja kontrollera hur deras bilder sprids, svarade 80 procent ja, 6 procent svarade nej och 14 procent visste inte.

Källa: PRV, Medierådet och Sifo

ANNONS