Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Det är fortfarande halt på vägarna på vissa håll i landet och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Värmlands län och Örebro län. Arkivbild.

Lugnare i trafiken – men ishalkan kvarstår

Annandagen blev en mörk trafikdag med två dödsfall och flera olyckor. Nu ser trafikläget bättre ut i landet – men det är fortfarande halt på vissa håll och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i Värmlands län och Örebro län.

- Vi har ett nederbördsområde som ska röra sig in västerifrån under dagen, över Svealand och norra Götaland. Då är det risk för underkylt regn eller regn på kalla vägbanor, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI.

De senaste dagarna har bjudit på för årstiden milda temperaturer och det milda vädret ser ut att fortsätta fram mot helgen, vilket kan innebära problem, enligt SMHI.

- Temperaturen går upp på plussidan dagtid och ner på minus under natten, vilket gör att det finns förutsättningar för att det fortsatt kommer vara halt fram emot helgen, säger Charlotta Eriksson.

Mörk trafikdag

Trafiken på de svenska vägarna var som vanligt intensiv under julhelgen och annandagen var extra olycksdrabbad. I Falköping fick tre personer föras till sjukhus efter att en bil voltat över ett viltstängsel på riksväg 47. På E4:an utanför Luleå körde en bilist rakt in i mitträcket och öster om Nybro omkom två personer efter att en lastbil med släp krockat med en personbil. I Västerbottens län rapporterades hela nio viltolyckor inom loppet av tre timmar.

Men enligt Trafikverket ser julhelgen inte ut att ha varit värre än vanligt, varken trafik- eller olycksmässigt.

- Det är väldigt väderberoende. I går så var det lite stökigt väder i norra Sverige, i och med att det kom regn och sedan frös på. Men det har inte varit mer än något annat år, säger Alexander Vanefjord på Trafikverket.

Och strax efter klockan nio på torsdagsmorgonen ser trafikläget bra ut.

- Det värsta ska vara över. Sedan vet man aldrig. Just nu ser det ganska bra ut på vägarna, säger Alexander Vanefjord.

Osäker prognos

Inför nyårshelgen väntas trafiken öka när folk börjar röra på sig igen. Som vanligt rekommenderar Trafikverket att man tänker på vägunderlaget och kör försiktigt.

- Det kan frysa på och det kan gå fort. Det bästa är att hålla sig till de större vägarna efter som de blir prioriterade innan de mindre vägarna, säger Alexander Vanefjord.

Enligt SMHI väntas kallare luft röra sig ner över landet igen på söndag och måndag, då ett djupt lågtryck ser ut att närma sig norra Skandinavien.

- Prognosen för nyårsafton är osäker, men det ser ut som att ett djupare lågtryck rör sig in främst över landets norra del. Det gör att det kan bli lite blåsigt och även snöfall eller blandad nederbörd som regn eller blötsnö, säger Charlotta Eriksson.